FőképEz a furcsa lemezcím és az elmosódott borító egy igazi modern pszichedelikus rocklemezt rejt.
A nyugodtabb hangvételű, az űr végtelenségébe kalauzoló utazás után a The Gathering visszatért a földre és most hétköznapi lebegésre invitál minket. Teszi mindezt rettentő izgalmas módon, érintve több zenei stílust és hangzást.

A nyitó „Rollercoaster” tipikus stoner rockos, lassan hömpölygő, de azért súlyos gitárhangzással dúsított darab, amit a kellemesen szárnyaló ének és az elektronikus elemek tesznek különlegessé.

A „Shot to Pieces” is ugyanezen a vonalon mozog, de jóval tempósabb, hangzása szinte már metalos.

Az „Amity” már valami teljesen más: a trip hopos alapot játékos dallamokkal és álmodozós gitárfolyammal bolondították meg, a koronát pedig természetesen Anneke gyönyörű dallamai és a dal monumentális magasságokba emelkedése teszi fel erre a csodára.
Érdekes a kontraszt a könnyed zenei alap és a komoly szöveg között. Az egyik legjobban sikerült szerzeményük.

A „Bad Movie Scene” szinte alig érzékelhetően következik az előző dalból, a kedvesen és csendesen dalolászó kezdet után pedig itt is bombasztikus a kiteljesedés.

A „Colorado Incident” megint egy súlyos hangzású, zajos rock ’n’ roll dal, szintén stoneres hatásokkal és egy igazán különleges gitárszólóval, valamint az ellentétek között lazán egyensúlyozó énekkel.

A „Beautiful War” egy rövid instrumentális szerzemény, ami a metalos riffelés mellett szinte már filmzenés elemekkel tarkított, nagyzenekari hatású színesítéssel rendelkezik.

Aztán megint nyugodtabb vizekre evezünk: az „Analog Park” egy, az „Amity”-hez hasonló zenei világot tár elénk: halk, olykor trip hopos elemekkel és könnyedén szárnyaló énekkel, máshol meg súlyos riffeléssel, vagy elektronikus felhangjaival varázsolja el a hallgatót.

A „Herbal Movement” ezen is túlmegy: már szinte nem is evilági, amit itt művelnek. A már képtelenül belassított és elszállós zenének mondhatni saját atmoszférája van: minden egyes hanggal csak még mélyebbre visz minket.

A „Saturnine” a lemez igazi slágere: a banda korai munkásságára emlékeztető gyönyörű dalban az ember könnyen azonosul a szöveggel, a refrén elsőre is nagyon fogós, kellően telt és (gót) rockos hangzása van és a végére itt is monumentálissá terebélyesedik.

A lemezt két higgadtabb tétel zárja: a „Morphia’s Waltz” egy kedves kis keringő leegyszerűsített zenei alappal és bájos, nyugtató énekkel, míg a „Pathfinder” egy alig hallható instrumentális szerzemény inkább csak hangokból. Szép, nyugodt levezetés, amire simán el lehet aludni.

A The Gathering legváltozatosabb és legdirektebb lemeze az if_then_else. A felvétel előtt nem volt demózás és talán ez a spontaneitás adja a varázsát ennek a csodának. Az összes hangulatot és érzést sikerült nagyon eltalálniuk a hollandoknak és véleményem szerint ezzel sikerült különböző rockzenei stílusok között egyensúlyozó, mégis homogén mixet alkotniuk.

Az együttes tagjai:
Anneke van Giersbergen - ének, gitár
Hugo Prinsen Geerligs - basszusgitár
René Rutten - gitár, fuvola
Hans Rutten - dobok
Frank Boeijen - billentyűk

Az albumon elhangzó számok listája:
1. Rollercoaster
2. Shot to pieces
3. Amity
4. Bad Movie Scene
5. Colorado Incident
6. Beautiful War
7. Analog Park
8. Herbal Movement
9. Saturnine
10. Morphia’s Waltz
11. Pathfinder

Diszkográfia:
Always... (1992)
Almost A Dance (1993)
Mandylion (1995)
Nighttime Birds (1997)
How To Measure A Planet? (1998)
if_then_else (2000)
Superheat (2000) koncert
In Motion (2002) DVD
Souvenirs (2003)
Sleepy Buildings - A Semi Acoustic Evening (2004)
A Sound Relief (2005 - DVD)
Home (2006)
A Noise Severe (2007)
Sand and Mercury (2008) gyűjteményes kiadás
The West Pole (2009)

Kapcsolódó írások: Interjú Marjolein Kooijmannal (2006)
Sziget 2006 - The Gathering
The Gathering: Accessories (2 CD)