FőképAkár a klasszikus zenében, a trió a jazzben is a bensőségesség, a finom, visszafogott, mégis érzelemgazdag játék szinonimája.
Ebben a formában mutatkozik meg igazán az egyéni hangszeres tudás éppúgy, mint a tökéletes együttműködést, az egymás rezdüléseire rögtön reagáló figyelmet megkövetelő kamarazenélés veleje.

Pat Methenynek sem esik nehezére trióformációban alkotni maradandó műveket. Mi sem jobb bizonyíték erre legújabb albumánál, a címében zenei utazást is ígérő Day Trip tíz izgalmas dalánál.

A lemezen különös, úgy is mondhatnánk tipikusan methenys egyveleget hallhatunk, amit Christian McBride pontos, de visszafogott bőgőjátéka, és Antonio Sanchez szinte költői ihletettségű dobolása fűszerez.
Ám a számokon mindvégig átsüt a modern jazzgitár egyik legnagyobb mesterének teremtő szelleme.

Metheny éppúgy sajátjaként játssza a hagyományosnak tekinthető szvinget és bopot, mint a reggae-betéttel feldobott, tagadhatatlanul amerikai (kissé Van Halanre és Joe Satrianira emlékeztető) hangzású rock and rollt, vagy épp a nyomokban az ősi kelta dallam- és harmóniavilágot felidéző balladát.

A Methenyre olyannyira jellemző torzítatlan, sötéten ragyogó gitárhang mellett két számban megszólal a sokáig szintén védjegyként felfogott gitár-szintetizátor is, ezzel is emlékeztetve minket a Lyle Mays-zel eltöltött évekre, a Travels utazásaira, és általában a - szerintem és még vélhetően sokak szerint - Metheny pályája egyik csúcsát jelentő Pat Metheny Group produkcióira.

Az album teljes zenei kiteljesedéséhez mégiscsak az utolsó, címadó szerzeménynél érünk el. Ez pedig nem csak annak tudható be, hogy mintegy ekkorra érik be, áll össze teljesen a hallgató fejében ez az intim és intelligens muzsika, hanem az alkotók is minden bizonnyal valami efféle hatásra törekedtek.

Jómagam régen hallottam már ennyire érett, mégis spontánnak tetsző lemezt Methenytől, akinek még a legrosszabb formájában is arany és drágakövek kerülnek ki a kezei közül. Mit mondhatnék tehát olyasmire, ami a legjobb pillanatok produktuma?

Az együttes tagjai:
Pat Metheny - gitár
Christian McBride - bőgő
Antonio Sanchez - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Son Of Thirteen
2. At Last You’re Here
3. Let’s Move
4. Snova
5. Calvin’s Keys
6. Is This America? (Katrina 2005)
7. When We Were Free
8. Dreaming Trees
9. The Red One
10. Day Trip