FőképMegnyugtató érzés a Star Trek mangák második kötetét kézben tartani. Megnyugtató, mert ez azt bizonyítja, hogy a dolog életképes. A sok elhalt, vagy eleve hamvában holt vállalkozás után talán sikerül megvetnie a lábát a magyar piacon ennek az elsőre elég speciálisnak tűnő kevercsnek.

Hogy miért is tűnik számomra speciálisnak? A válasz az én szemszögemből pofon egyszerű. Adott egy ízig-vérig amerikai tudományos-fantasztikus történet, amely világsikerré vált az évek folyamán.
A Star Trek mostanra több évtizedes sikersztorivá vált.

E mellett adott a manga, mint a távol-kelet sajátos rajzstílusa. A kettő ötvözéséből létrehozni egy merőben új dolgot mindenféleképpen nagyfokú merészséget kívánt a Tokyopop-tól, amii életre hívta a sorozatot.
Úgy érzem, ez a fajta kockázatvállalás megérte, és a produktum elnyerte a közönség kegyeit. Az pedig, hogy idehaza pár hónap elteltével megjelentetésre került a második rész is, külön öröm.

Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy egyéb sikeres próbálkozások azért megelőzték a Star Trek-et, vegyük például az idehaza szintén sikeres World of Warcraft: The Sunwell Trilogy hármast.

A nagy örömködések után lássuk, „mit is rejt a doboz”. Akár csak az előző részben, ismét az „öt plusz egy”-es megoldással operáltak Tokyopop-ék. Azaz öt manga és egy novella.
Az előző részhez képest annyi változott a mangák sztoriját illetően, hogy nincs köztük olyan, amelyik az Enterprise későbbi történetére kihatással lenne. A szerzők megmaradtak a lokális szintű eseményeknél.
Ez talán a fanatikus Star Trek rajongókat kicsit lehangolja.

Ellenben a novella már más tészta. Egyrészt már DS9 (Star Terk: Deep Space Nine) idejében játszódik és a főszereplő az Enterprise későbbi parancsnoka, Jean-Luc Picard. Viszont ez a novella érdekes adalék a DS9-hez; a romulán-Föderáció szövetséghez ad háttér-információkat és előre vetíti a borgok fenyegetést is.
Igen, e novella a megértéshez már szükség lehet némi Star Trek tudásra.

És végül a hab a tortán; két „egyperces” rajzsorozat a könyv végén. Eme szösszenetek a humor jegyében születtek, és a maguk módján figurázzák ki a Star Trek világát.

Habár a történeti lokalizáció miatt alacsonyabb osztályzatot adnék a második résznek, mint az elsőnek, a második rész novellája és a szebb grafikai kivitel kiegyenlíti a mérleg két oldalát.

A kötetben szereplő alkotások:
Cura te ipsum
A tárgyalás
Kommunikációs zavar
A Skaiai kapu
Koholt szövetség
Búcsúlevél (novella)
A piros póló
A Trek élet

Kapcsolódó írások:Star Trek: Űrlázadás
William Shatner: Delta kutatás