FőképItália tagadhatatlanul az opera szülőhazája. Innen indult világhódító útjára ez a csodálatos műfaj, mely nemcsak varázslatos zenéjével, de impozáns színpadi jeleneteivel is képes mindig és mindenkor ámulatba ejteni a nagyérdeműt.
A híres és gazdagon díszített áriákat tartalmazó romantikus olasz opera első neves szerzői: Rossini, Bellini és Donizetti, valamint a műfaj ikonikus figurája, Giuseppe Verdi.

A francia származású Natalie Dessay vitathatatlanul korunk egyik legnagyobb koloratúr szopránja.
Az eredetileg színésznek készülő Dessay a kilencvenes évek elején üstökösként robbant be az opera világába. Hangját a Bordeaux-i Zenei Konzervatóriumban és a párizsi Ecole d`Art Lyric-ben csiszolta tökéletessé.

Már a pályája elején begyűjtötte két rangos énekverseny díját is (France-Telecom Les Voix Nouvelles Competition és a Mozart Competition of Vienna State Opera 1991).
A világ legnagyobb operaházai versengtek a kegyeiért és a leghíresebb címszerepeket kínálták neki. Ennek köszönhetően az operabarátok a világ minden részén élőben csodálhatták meg Dessay előadói nagyságát.

A 2007-ben az EMI gondozásában megjelent Italian Opera Arias címet viselő albuma az ősi olasz „opera-forrásból” merít, hiszen a díva a romantikus olasz opera első neves szerzőinek (Verdi, Bellini és Donizetti) műveiből ad elő részleteket.
Sorra elevenednek meg a szerepek: Violetta, akit mindenki csak „Kaméliás hölgy”-ként ismer a Traviata-ból; Elvira a Puritánokból; Regina a Stuart Máriából; Gilda a Rigolettóból és Lucia a Lammermoor-i Luciából.

A produkciót hallgatva kétség sem fér hozzá, hogy Dessay hangja szép színezetű, technikája pedig „mindent kibír”. Bravúros éneklése, stílusbeli jártassága és nem utolsó sorban színészi képességei alkalmassá teszik őt a legkülönbözőbb szerepek magas szintű megformálására.

Az album tökéletes bizonyítása annak a tételnek, mely szerint az emberi lélek az énekben tudja a legbensőségesebben a legteljesebb odaadással kifejezni önmagát. Az Evelino Pidó dirigálta Kölni Operazenekar pedig kiválóan idomul a lyoni születésű opera dívához.

Közreműködők:
Natalie Dessay - szoprán
Karine Deshayes - mezzo-szoprán
Franck Ferrari - bariton
Matthew Rose - basszus
Roberto Alagna - tenor
Európai kamarakórus Michael Reif vezetésével
Kölni Operazenekar Evelino Pidó vezényletével

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Verdi: La Traviata
2. Bellini: I puritani
3. Donizetti: Maria Stuarda
4. Verdi: Rigoletto
5. Bellini: I Capuleti e i Montecchi
6. Donizetti: Lucia di Lammermoor