FőképA Loud Jazz Band (a későbbiekben röviden LJB) névre hallgató jazzformációt az együttes hajtómotorja, Miroslav „Carlos" Kaczmarczyk alapította 1989-ben Varsóban. Azóta a csapat a székhelyét északabbra, Oslo-ba tette át.

Két szempontból is igazi nemzetközi együttesről van szó. Egyrészt a tagok között éppúgy találhatunk norvég, mint lengyel és bolgár muzsikusokat.
Másrészt a világ számos pontján - rangos zenei fesztiválokon és önálló koncerteken - mutatták már be nagy sikerrel produkciójukat.

Első albumuk 1994-ben jelent meg Passport Jazz Nights címmel. Eddigi legsikeresebb korongnak a 2004-es Don’t Stop The Train bizonyult, ami 2004-ben az év lemeze volt Norvégiában, és elnyerte a Norvég Kulturális Minisztérium díját is.
A tavalyi évben került a boltokba ötödik, Passing című albumuk.

Érdemes néhány gondolatot ejteni az album külalakjáról is. A lemez rendhagyóan egy DVD tok nagyságú papír-műanyag kombinációjú tokban rejtőzik. A tok és a benne található hasonló méretű könyvecske igazi sallangoktól mentes produktum: rendkívül igényes képi világú, valódi skandináv minimál design.

Az albumon 7 kompozíció kapott helyet, közel egy órányi terjedelemben. Valamennyi a zenekarvezető szerzeménye.
A produkció a közelmúltban elhunyt kiváló szaxofonos, Michael Brecker emlékére írt „Michael”-lel indul. Az együttes fantáziadús, szenvedélyes és tüzes zenéje gyorsan elkápráztatja és hatalmába keríti a hallgatót.

Az LJB a viszonylag nagy létszámú muzsikusával igen sokoldalú formáció. Néha magával ragadó finomsággal (pl. a „Bonus Track”), máskor pedig rockos lendülettel játszanak (pl. „X.Y.Z."), de mindvégig magabiztosan és kreatívan kalandoznak a dallamvilágok között.

A gitár telt zengésű, ám a fúvósok és a billentyűsök is kitesznek magukért. A basszusgitár tapintható testességgel duruzsol, a ritmusszekció pezsgése egyből beindítja a hallgató lábát, aki azzal, hogy „átveszi az ütemet”, maga is részévé válik a produkciónak.

Az album A Bente Kahan énekével gazdagított, mélyen lírai, meditatív és egy kissé melankolikus címadó szerzeménnyel, a „Passing”-gal fejeződik be, amit Miroslav „Carlos" Kaczmarczyk édesapja emlékére írta.

Az együttes tagjai:
Miroslav „Carlos" Kaczmarczyk - gitár
Ivan Makedonov - dobok
Kristian Edvardsen - basszusgitár
Erik Johannessen - trombita
Erlend Slettevoll - piano
Michael Bloch - szaxofon
Wojtek Staroniewicz - szaxofon
Maciej Ostromecki - ütősök
Piotr Iwicki - szintetizátor és ütősök

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Michael
2. Park Lane
3. Back Home
4. Repeaters Song
5. Bonus Track
6. X.Y.Z.
7. Passing

Diszkográfia:
Passport Jazz Night (1994)
4 Ever 2 You (1995)
Don`t Stop The Rain (2004)
The Way To Salina (2005)
Passing (2007)