FőképA hányatott sorsú Rejtő Jenőt (1905. március 29.–1943. január 1.) ma már magasabb irodalmi körök is elismerik, megannyi könyve, írása, színdarabja számít immáron klasszikusnak.
Ezek közé tartozik légiós regényeinek egyike, Az előretolt helyőrség is.

Rejtő művei közül rengetegnek készült képregényes feldolgozása is, zömükben a ’60-as években. Ezek túlnyomó része a Fülesben jelent meg először, és a javukat Korcsmáros Pál (1916. május 22.–1975. május 24.) rajzolta.
Ma már nehéz is lenne Rejtő híres alakjait másként elképzelni, mint Korcsmáros mester jellegzetes, groteszkbe hajló, a rejtői humort és hangulatot remekül közvetítő stílusában.

Jómagam a ’80-as években gyűjtöttem az akkoriban füzet formájában megjelenő képregényeket. S minthogy a zömük odalett, nagyon örülök a Képes Kiadó Rejtő-sorozatának.
Merthogy e képregények legjobbjait kezdte el a műfaj új magyar reneszánsza kapcsán újra kiadni a Képes Kiadó (lám, a felelős kiadót Korcsmáros Gábornak hívják).

S teszik mindezt felújított, sőt kiszínezett formában, jó minőségű papírra nyomva, keményfedeles, A/4-es formátumban. Egyszóval: illőn.
Úgyhogy aki szereti Rejtő Jenő műveit, s a belőlük készült képregény átiratokat, annak ez a sorozat kincs. (Cikkem tárgyán kívül már megjelent: Az elátkozott part, A három testőr Afrikában, A 14 karátos autó, Piszkos Fred a kapitány.)

Az előretolt helyőrség sztorija Marseille kikötőnegyedében kezdődik, a két háború közötti időszakban, egy Rejtőtől tipikusnak mondható kocsmai verekedéssel.
Főszereplőnk a jóképű Jules Manfred Harrincourt, alias Galamb, a haditengerészeti akadémiáról eltanácsolt, hajdan szépreményű ifjú. Galamb, most, hogy katonai pályája derékba tört, úgy reméli idős édesanyját eltartani, hogy életbiztosítást köt, majd fél éven belül meghal, ami jókora pénzt hoz a konyhára.

De nem megy ám az olyan könnyen – a kocsmában is simán lepofoz mindenkit. Az események sodrában végül az idegenlégióban köt ki, de valahogy a sivatag pokla sem veszi el kicsattanó jókedvét és egészségét.
Ellenben apránként belekeveredik egy olyan ügybe, mely egy titkos afrikai átjáró körül bonyolódik. A megannyi gyilkosság közepette Galamb élete is veszélyben forog, de így vagy úgy mindig megússza, ráadásul egy szemrevaló szellemmel is találkozik.

Az alaposan összekuszált krimi-szálak a végére persze megoldódnak, s nem marad el a happy end. Az izgalmak és fordulatok mellett pedig úgy a szövegben, mint a rajzokban átjön Rejtő fergeteges és sajátos humora is. Úgyhogy ez az igényes kivitelezésű képregény remek szórakozást nyújt.