FőképHa az ember hang nélkül nézné meg Dave Gilmour DVD-n kapható koncertanyagát (tőlem például kitelik efféle perverzitás), elsőre csupán annyit konstatálna, hogy többnyire trottyos vén faszik a mai gimnazista nemzedéknél vénebb hangszereken játszanak.
A profi fények és a rengeteg összegyűlt ember persze gyanúsak lennének, de alapjában véve megmagyarázhatatlannak tűnne a felhajtás.

Viszont közelebb visz minket a megértéshez annak tudata, hogy Gilmour nem egyszerűen olyan tehetségek felfedezőjeként írta be nevét a rocktörténelem nagykönyvébe, mint Kate Bush vagy épp Sam Brown, hanem Roger Waters mellett a klasszikus Pink Floyd másik meghatározó alakja volt.

No de Waters ezúttal nem játszik vele. Ezért még az sem kárpótol teljesen, hogy Richard Wright személyében a Floyd egy másik negyede úgyszintén fellépett ezen a feledhetetlen estén, a floydi pszichedeliából, a cikázó lézerekből és a kaleidoszkópszerűen forgó színes fényekből azonban jócskán kapunk.
És hát a Gilmour nevéhez fűződő nagy Pink Floyd slágerek sem maradnak el.

Pontosan egy ilyen nóta, a „Time” jelenti a vízválasztót a koncerten. Ebben a dalban, annak szólójában hallható ugyanis először az est folyamán Gilmour jellegzetes gitárjátéka.
Gilmour végtére is nem énekes, hanem mindenekelőtt stílusteremtő gitárjátékos volt és maradt. Az övéhez hasonló kisterc-nyújtásokat (amihez azért a tremoló-karral is rásegít), bluesosan lassú, ennek ellenére roppant kemény, rockos húrnyűvést a Floyd nagy korszaka előtt nem nagyon hallhattunk senkitől.

A felvétel legjobb, leghosszabb számai szinte kivétel nélkül a Floyd albumairól kerültek ki. A „Shine On You Crazy Diamond”, az „Echoes” vagy a „Wish You Were Here” olyan klasszikusok, amikhez a legtöbbet Gilmour tette hozzá egyéni stílusával, de a Nightwish 2005 májusi koncertjén elhangzott „High Hopes” sem tartozik a kevésbé eltalált, jellegtelen dalok közé.

A minden idők leghíresebb koncept albumáról, vagyis a Falról ismert „Comfortably Numb” különlegessége ezúttal David Bowie közreműködése, aki mellesleg a Pink Floyd legelső dalában, a Syd Barett jegyezte „Arnold Layne”-ben úgyszintén énekel.

Mellette három vendégzenész tűnik fel időnként a színpadon. David Crosby és Graham Nash neve jól cseng a folkosabb irányzatok kedvelőinek fülében, az egykori Soft Machine-es Robert Wyatt kornettjátéka pedig nem elsősorban abból az okból érdekes, mert a szakállas kisöreg kerekes székben ülve játszik, hanem a rézből kicsalt hangok miatt.

Dave Gilmour kétszer egy és negyed órás fellépése a Royal Albert Hallban valóban örökre emlékezetes marad a jelenlévők és a DVD birtokosainak számára is.
Bárki, akit lenyűgöznek a hosszú, bluesos szólók, a gitár változatos megjelenési formái és ezek hangjai, a misztikusan színes fények és lézerpászmák játszadozása, vagy egyszerűen a Pink Floyd zenéje és a csapat öröksége, biztosan örömmel feledkezik bele a hatvanas-hetvenes évek lelkületét idéző muzsikába.

Gilmour gitárjátékára pedig kizárólag a fergeteges jelző illik. Hozzá hasonló könnyedséggel lényegében lehetetlen így játszani gitáron.
Nekem személy szerint ez az, ami az igazi élményt adja a felvételen. De jobb, ha mindenki magának keresi meg a neki leginkább tetsző pillanatokat ezen a kivételes, képben és hangban is kiváló koncertfelvételen.

Előadó:
David Gilmour - gitár, ének, szaxofon

Közreműködők:
Richard Wright - billentyűs hangszerek, ének
Phil Manzanera - gitár, ének
Jon Carin - billentyűs hangszerek, steel gitár, ének
Guy Pratt - bőgő, basszusgitár, gitár, ének
Steve DiStanislao - dob, ének
Dick Parry - szaxofon, billentyűs hangszerek

David Crosby - ének, vokál
Graham Nash - ének, vokál
David Bowie - ének
Robert Wyatt - kornett

A lemezen elhangzó számok listája:
DVD 1
1. Speak To Me
2. Breathe
3. Time
4. Breathe (reprise)
5. Castellorizon
6. On An Island
7. The Blue
8. Red Sky At Night
9. This Heaven
10. Then I Close My Eyes
11. Smile
12. Take A Breath
13. A Pocketful Of Stones
14. Where We Start
15. Shine On You Crazy Diamond
16. Fat Old Sun
17. Coming Back To Life
18. High Hopes
19. Echoes
20. Wish You Were Here
21. Find The Cost Of Freedom
22. Arnold Layne
23. Comfortably Numb

DVD 2
Tizenhárom bónusz szám
Három dokumentumfilm
Két videoklip
Island jam 2007
Fotógaléria

Diszkográfia:
David Gilmour (1978)
About Face (1984)
David Gilmour Live (1984) - VHS
David Glimour In Concert (2002) - DVD
On An Island (2006)
Remember That Night (2007) DVD / Blu-ray