FőképA Blackmore’s Night élő fellépései kifejezetten élményszámba mennek, egyszerűen felejthetetlenek.
Ritchie Blackmore a nyugdíjas korba lépve is megtartotta frissességét, technikáját, egyéniségét. Partnere, a még csak harmincas éveit taposó Candice Night pedig egészen rendkívüli jelenség a rockszínpadokon.
Nem csupán gyönyörűen - mégsem a gótikus/szimfonikus metál hagyományaihoz igazodva - énekel, hanem különleges középkori fafúvós hangszereken is játszik a koncerteken.

A színpadkép leplezetlen mesterkéltsége ellenére igencsak hatásos. Az ál-reneszánsz ruhák, valódi tizenharmadik-tizenhetedik századi instrumentumok hű másolatai és a modern, elektronikus hangszerek kavalkádja csak azt nem nyűgözi le, aki egyáltalán nem fogékony a rock romantikára, és egy cseppet sem nyitott a hol kissé tiszteletlennek ható, hol egyenesen bálványromboló újításokra.
Az „Örömódát” torzított gitárral játszani végtére is rendkívül merész és szemtelen vállalkozás.

Viszont amikor (alig észrevehető szintetizátor alapra) egy tekerőlant és egy töröksíp szólaltat meg egy Susato dallamot, hogy a melódiát a következő ütemben már egy teljes, kemény rockzenekar vegye át, a váltás annyira lenyűgöző, hogy szinte arról is elfeledkezünk, melyik században vagyunk.

A Blackmore’s Night számait persze jól ismeri minden rajongó, és zeneileg nem is érhet minket nagy meglepetés a koncerten, a látvány azonban tagadhatatlanul rengeteget hozzátesz az összhatáshoz.
Ritchie gitárjátéka, improvizációi pedig, ha lehet, még izgalmasabbak, mint amilyenek a Deep Purple és a Rainbow nagy korszakaiban voltak. Elvégre akkoriban még nem nagyon hallhattunk tőle pergő, spanyolos futamokat.

Talán még fontosabb, hogy minden előadónak van néhány valóban remekbe sikerült szerzeménye, melyek megszólalásakor még akkor is a hideg futkározik a hátunkon, ha az eredeti felvételt már unásig hallgattuk otthon, vagy a rádióállomások műsoraiban.

Ilyen a „World Of Stone” és a „Renaissance Faire” is. Amikor felcsendülnek, szinte megáll a levegő a koncertteremben, a hatás már-már misztikus, az évszázadok egybefolynak, eltűnik az idő, és valami ritka evilági örökkévalóban részesülhetünk.

És amikor a „Clock Ticks On”-ban csatlakozik a csapathoz a Blackmore’s Night állandó előzenekara, a Geyers, a duda és a töröksíp felséges hangjai erősítik az amúgy is magasztos hatást.
Akár a régmúlt korok udvari zenészei, énekmondói, úgy a zenekar képzett, játékos és mindig vidám tagjai is pontosan tudják, mitől döglik a légy, mivel lehet roppant magas szinten, mégis önfeledten szórakoztatni.

A Blackmore’s Night koncertjei tehát tényleg kifejezetten élményszámba mennek, s ha mégsem sikerülne eljutnunk egyre sem, kárpótolhat minket az együttes immár második (ugyanakkor első teljes koncertet rögzítő) DVD-je, mely tökéletes elegye a jól átgondolt színpadi show-nak és a régi nagyokra jellemző játékosságnak és rögtönzött előadásmódnak.

Az együttes tagjai:
Candice Night - ének, reneszánsz fafúvós hangszerek, ír síp, tamburin
Ritchie Blackmore - gitár, mandolin, mandola, tekerőlant
Sir Robert of Normandie - basszusgitár, ritmusgitár, vokál
Bard David of Larchmont - billentyűsök, ének
Squire Malcolm of Lumley - dob, ütőhangszerek
Lady Madeline - vokál
Lady Nancy - vokál

Die Geyers

A lemezen elhangzó számok listája:
DVD
1. Introduction
2. Past Times With Good Company
3. Rainbow Blues
4. Play Minstrel Play
5. World Of Stone
6. Under A Violet Moon
7. Soldier Of Fortune
8. Durch Dem Wald Zum Bach Haus
9. Diamonds & Rust
10. Minstrel Hall
11. Home Again
12. Streets Of London
13. Renaissance Faire
14. Keyboard Solo
15. Ariel
16. Loreley
17. The Clock Ticks On
18. Fires At Midnight
19. Saint Teresa
20. The Village Lanterne

CD
1. Past Times With Good Company
2. Play Minstrel Play
3. World f Stone
4. Under A Violet Moon
5. Minstrel Hall
6. Home Again
7. Ariel
8. The Clock Ticks On
9. Fires At Midnight

Bónusz:
10. The Village Lanterne (studio version)
11. All Beacause Of You (radio edit)

Diszkográfia:
Shadow Of The Moon (1997)
Under A Violet Moon (1999)
Past Times With Good Company (2002) 2 CD - koncert
Ghost Of A Rose (2003)
Beyond The Sunset - The Romantic Collection (2004) válogatás
Castles And Dreams (2005) 2 DVD - koncert
The Village Lanterne (2006)
Winter Carols (2006)
Paris Moon (2007) DVD + CD - koncert
Secret Voyage (2008)

Kapcsolódó írás:Interjú Ritchie Blackmore-ral és Candice Nighttal