FőképKiscsoportos bűnüldözés. Ezzel az első látszatra új fogalommal bővült nyomozástechnikai szókincsem – legalábbis a 87-es körzethez kapcsolódó szókincsem.
Ugyanis ezúttal nem szólóban vagy párban kergetik a bűnösöket a rend derék őrei, de nem is tömegesen (mondjuk az összes nyomozó vagy járőr egyszerre), hanem a két érték között, szám szerint hárman.

Mindez köszönhető a nyári szabadságolásnak, ami bármely járványnál hatékonyabban megtizedeli a szolgálatban lévő állományt, így bizony némely kevésbé sürgősnek ítélt ügy késedelmet szenved.

Kivéve, ha a kárvallott nem rest, és a pihenését töltő illetékes helyett másikat keres meg problémájával. Ami jelen esetben egy gyújtogatás, és az ebből következő kártérítés. Amerikáról lévén szó, az idő pénz, ezért szükséges a minél gyorsabb aktalezárás.

Itt kerül a képbe Steve Carella és Cotton Hawes, akik ugyan semmit sem tudnak az előzményekről, és igazából a hátuk közepére kívánják az egész tüzeskedést, de mivel lelkiismeretes rendőrök, nincs szívük elküldeni az ideges üzletembert.
Ezért aztán kézbe veszik az aktát, s hamarosan kezdetét veszi a jól ismert rutin: helyszín megtekintése, tanúkihallgatás, a bejelentő múltjának átvizsgálása. Sima ügy, rutinmunka.

Aztán felbukkan egy hulla, majd nem sokkal később még egy. Ettől kezdve már biztosra veszik, többről van szó, mint holmi gyújtogatás.

Menet közben Ollie Weeks is beszáll a nyomozásba, aki ugyan másik körzethez tartozik, de a bűnözők nem gondolnak a nyomozókra, és kedvük szerint mozognak az egész városban, fikarcnyit sem törődve a határvonalakkal.

A három nyomozó aztán megmutatja, milyen az, amikor a zsaruk használják az eszüket, némi szerencséjük is akad, és rengeteg idejük van arra, hogy minden lehetséges szálnak a végére járjanak.

Ed McBain izgalmas könyvet írt a nyomozati módszerekről, no meg arról, miként lehet apránként, mondhatni lépésről-lépésre felgöngyölíteni mindazt, ami a gyújtogatás mögött lapul. S nem utolsó sorban egy jól kitervelt törvénysértésről is szó esik.

Ezúttal nem sok újdonságot ismerünk meg hőseink magánéletéről, úgy tűnik McBaint teljesen lekötötte a történet. Amit abszolút megértek, mivel némileg kilóg a sorozatból (CSAK egy estet kell megoldaniuk a 87-eseknek), ellenben nagyon jól sikerült darabról beszélhetünk.

Életrajz