FőképHa lenne ilyen kimutatás, az biztosan arról tanúskodna, hogy az együttes-alakítási kedv a középiskolai évek alatt a legnagyobb.
A „nagyok” sikerét látva egyre másra alakulnak az iskolai - többnyire kérész életű - zenei formációk, akik mindig az éppen trendinek számító stílus mögé sorakoznak fel.
A bandák felbukkannak, majd nagyon kevés kivételtől eltekintve nyomtalanul el is tűnnek.

Tizenöt évvel ezelőtt négy középiskolás (Brezovcsik Gábor, Szerető Dániel, Lukács Gábor és Halmos Gábor) saját együttest alapított.
Eddig ez teljesen megszokott sztori lenne, azonban ők szemben úsztak az árral, ugyanis saját szerzeményeket, kortárs jazzt játszottak, valamint a századelő klasszikusait szólaltatták meg nagy élvezettel.
A Brezovcsik által vezetett együttes az eltelt másfél évtized alatt jelentősen átalakult, az alapító tagok közül rajta kívül csak Lukács Gábor maradt.

Az együttes Plastic Septet néven a 2008-as évet egy izgalmas albummal nyitotta. A lemez címe, Horror Vacui már a címében is sok titkot rejt. A horror vacui jelentése: az üres terektől való félelem. (A természetfilozófiai kutatások egyik alapkérdése.)

Ha átfutunk a felálláson, egyből szembetűnik, hogy a jelenlegi formációnál a hangsúly a négy tagú fúvós szekció irányába tolódik el.
Ebből következően talán nem is annyira meglepő, hogy az album szerzeményeinek jelentős részét a szopraninó szaxofont fújó Váczi Dániel komponálta.

Az ő életteli szaxofonja témától függően érzelmeket korbácsol vagy éppen lecsillapítja az izgalmakat. A szerző minden mondanivalóját könnyedén kiszűrhetjük, átérezhetjük a történések minden mozzanatát.
A Mohay által képviselt ritmusszekció szépen teljesít, de dicséret illeti a Nagy ujjai alatt átható, mégis feltűnően mozgékony nagybőgőt is.
Brezovcsik kimunkált gitárjátékában végig jelen van a példaképek (Egberto Gismonti és John McLaughlin) szelleme.

A Horror Vacui kétségkívül modern zene, méghozzá annyira friss, hogy szinte úgy érezzük, a szemünk előtt születik.
A Plastic Septet pedig olyan formáció, ami Párizstól New York-ig a világ bármely részén sikeresen mutatkozhatna be a közönség előtt. Sőt, a helyi muzsikusok nagy élvezettel szállnának be egy közös örömzenélésre.

Az album kompozíciói újrahallgatáskor nem csupán az ismétlés örömét hozzák, hanem új felfedezéseket is kínálnak.
Vagyis: nem csak „rigmusok”, hanem költemények, a pillanat varázsán túl olyan érzeteket és gondolatokat ébresztenek, amelyek később oldódnak a hallgató bensőjében, ezáltal maradandó élményt nyújtanak.

Az együttes tagjai:
Brezovcsik Gábor - gitár
Váczi Dániel - szopranino szaxofon
Lukács Gábor - alt szaxofon
Nagy Balázs - tenor szaxofon
Ablonczy Keve - klarinét
Nagy Péter - nagybőgő
Mohay András - dobok

Közreműködő:
Fábry Boglárka - marimba

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Igor
2. Camino A
3. Code 326
4. Mad I
5. Mad II
6. Mad III
7. Mad IV
8. Alamo
9. Camino B
10. Mostly Harmless
11. Bill’s Holiday
12. Camino C
13. Akron
14. Camino D
15. Hochmec
16. Release

Diszkográfia:
Horror Vacui (2008)