FőképA BMC nem csak egyszerűen a hazai jazz élet egyik alappillére, hanem híd is, ami összeköti a magyar és a francia zenei életet. Alban Darche Trumpet Kingdom címet viselő albuma remek példa arra, hogy milyen nagy (kétirányú) forgalom zajlik ezen a hídon.

Alban Darche csodagyerekként került be a zenei köztudatba. Hétéves korában már a Nantes-i Konzervatóriumban tanult, két évvel később pedig a Párizsi Konzervatórium jazz tanszakára járt.
Ott alakította meg első együttesét a trombitás Geoffroy Tamisier társaságában.

Darche-nak eltökélt szándéka volt megtalálni az utat, ami a megszokott rézfúvós hangzásvilág gyökeres megváltozásához vezet.
Egyrészt ragaszkodott a rézfúvósokhoz, másrészt úgy gondolta, hogy azok a jelenlegi formában nem alkalmasak érzelmi mondanivalójának közvetítésére. Ennek a kísérletezésnek az eredményeként jött létre az öt fúvóssal és ritmusszekcióval felálló csapat.

A megszólalás tömény, egy igazi energiabomba a produkció. Azonban a levegőelem túlsúlyának, vagyis a fúvós szekció dominanciának köszönhetően a hangzás mégis varázsszőnyegként lebeg.
A hallgató levitációélményét az egyes számok (pl. a „Joseph & Sa Maman”) szinte a valóságosságig fokozzák.

A muzsikusok végeláthatatlan teret képesek megtölteni a zenéjükkel, melynek közepén legalább olyan kis pontnak érezzük magunkat, mint egy gyalogos a moszkvai Vörös téren. Azoknak, akik szeretik maguk körül a nagy tereket igazi csemege ez a korong.

Az albumot végighallgatva megállapítható, hogy Darche sikeresen bizonyította a saját sejtését. Vagyis: sok rézfúvós hangszer = érzelmes, fémes hangzástól mentes produkció.

Ma már szinte meg sem lepődünk azon, ha egy nemzetközi projekt stáblistájában magyar neveket olvashatunk. Ez most sincs másként, az albumon Gadó Gábor gitározik.

Közreműködők:
Alban Darche - tenor szaxofon
Eric Vloeimans - trombita (szóló: 2, 8)
Laurent Blondiau - trombita (szóló: 4, 7)
Geoffroy Tamisier - trombita (szóló 1, 3)
Sylvain Rifflet - tenor szaxofon és klarinét
Gadó Gábor -gitár
Sébastian Boisseau - nagybőgő
Emmanuel Birault - dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Letin Bruno
2. Joseph & Sa Maman
3. Trumpet Kingdom 2
4. B.E.P.
5. Trumpet Kingdom 3
6. Fanfare du jour
7. Hypocoristique
8. Novenus
9. Alex