Főkép

Míg a metal előadók körében legfeljebb csak EP-ken vagy koncert meglepetésnóták formájában találkozhatunk feldolgozásokkal, metal klasszikusok újraértelmezésével, addig a jazz világában teljesen bevett szokás, hogy a műfaj alapműveiből (sztenderd) minden magára valamit is adó zenész időnként párat lemezre rögzít, illetve felveszi a repertoárjába.

Ezek az „örökzöldek” egyrészt valóban nagyon jó kis kompozíciók, másrészt így egyértelművé válik, az adott művész mennyire jó, mennyire tanulta meg a kötelező leckéket, mennyire ismeri az alapokat, illetve mennyire képes mindezt egyénien, sajátos megszólalásban előadni.

Az 1955. december 4-én, az amerikai délen született Cassandra Wilson érdekes jelenség. Sokáig úgy tartottam, hogy a kortárs jazz énekesnők között dobogós helye van, mivel gyönyörű alt hangja tökéletesen megjeleníti a néger nő szomorúságát. Erre persze nemcsak én jöttem rá, viszont az is igaz, hogy 2006-os Thunderbird című lemezét éppenséggel nem mondanám jazz / blues alkotásnak, inkább popos valaminek, amiben határozott jazz / blues momentumok vannak. Ettől persze még nagyon kellemes hallgatnivaló – csak nem jazz.

Mielőtt azonban eljutott volna idáig, számos lemezt rögzített, köztük az 1988-as Blue Skies-t, ami gyakorlatilag egy halom sztenderdet tartalmazott. A kékség szellemében (elvégre a Missisipi deltája meghatározó Wilson pályáján) pár évvel később kirukkolt a Blue Light ’til Dawn című meglepően vegyes gyűjteménnyel, amiben kortárs zeneszerzők remekei mellett pár saját szerzemény is szerepel.

Az összhatás hamisítatlan jazz (nem kevés blues hatással). A kellőképpen hangsúlyos ritmusok, az élvezetes improvizációk elsőre talán idegesítőek a popzene felől érkezőknek, de ez bizony így szép és jó. Az ütősökkel egyáltalán nem takarékoskodtak felvétel közben. Hallgassunk csak bele az „Estrellas” változatos ritmusszekciójába, vagy figyeljük az ezt követő, saját jegyzésű „Redbone” lüktetését. Tapstól kezdve csörgőig van itt miden. Mindezt megkoronázza Cassandra Wilson kellemes hangja.

A blues felé nyitást a két beválogatott Robert Johnson darab képviseli. Hozzáteszem, a blues kiteljesedését Wilsonnál évekkel később, a Belly of the Sun című albumon csodálhatjuk meg teljes fényében. Itt még csak izgalmas újdonságnak számítanak.

Ja, és Wilson tudja, hogyan kell bluest játszani. Egyszerűen, lágyan, rengeteg érzéssel, de mégis őszintén, hitelesen. Hihetetlen mire képes ez a nő. Aztán ott van mellette Brandon Ross gitáros, akinek ötletes játéka még jobban kiemeli Wilson hangját – és nem utolsó sorban hozzájárul az egyéni előadáshoz. Egymásra hatásuk talán a „Come On In My Kitchen” alatt a legnyilvánvalóbb.

A „Black Crow” szintén a maradandó darabok közé tartozik, már csak Don Byron klarinétjátéka miatt is. Persze Joni Mitchell műve már önmagában is izgalmas, de itt most nagyon érdekes verziót hallhatunk.

Aztán ott van még a címadó „Blue Light `Til Dawn” (szintén saját szerzemény), amiben Wilson némileg kiengedi a hangját. No nem nagyon, éppen csak körbetáncolja a gitárt, miközben megmutatja, hogyan is kell bluest énekelni.

Végezetül a zárótételben (I Can`t Stand the Rain), ami teljesen lecsupaszított formában hangzik el, Cassandra Wilson egy szál gitárossal megtámogatva saját képére formálja Ann Peebles örökzöldjét.

Előadó:
Cassandra Wilson - ének

Közreműködők:
Brandond Ross
Charlie Burhnam
Kenny Davis
Tony Cedras
Lance Carter
Kevin Johnson
Vinx
Olu Dara
Don Byron
Bill McClellan
Jeff Haynes
Cyro Baptista
Gib Wharton
Lonnie Plaxico

A lemezen elhangzó számok listája:
1. You Don`t Know What Love Is
2. Come On In My Kitchen
3. Tell Me You`ll Wait For Me
4. Children Of The Night
5. Hellhound on My Trail
6. Black Crow
7. Sankofa
8. Estrellas
9. Redbone
10. Tupelo Honey
11. Blue Light `Til Dawn
12. I Can`t Stand the Rain

Diszkográfia:
Point of View (1985)
Days Aweigh (1987)
Blue Skies (1988)
Jumpworld (1989)
She Who Weeps (1990)
Live (1991)
After the Beginning Again (1991)
Dance to the Drums Again (1992)
Blue Light `Til Dawn (1993)
New Moon Daughter (1995)
Songbook (1996)
Rendezvous (with Jacky Terrasson) (1998)
Traveling Miles (1999)
Belly of the Sun (2002)
Sings Standards (2002)
Glamoured (2003)
Love Phases Dimensions: From the JMT Years (2004)
Thunderbird (2006)
The pop side (2009) válogatás