FőképLétezik néhány banda, akik fergeteges élő fellépéseikkel bizonyítják, hogy a rock alapvetően koncertműfaj. Az utolsó klasszikusok egyike a Queen volt.
A londoni csapat Live Killers című albumával tette egyértelművé, hogy náluk izgalmasabban, energikusabban kevesen tolják a rock ’n’ rollt. Közben pedig képesek túllépni az egy-négy-öt és a végeláthatatlan szólók csapdáin (amik egyébként sem engem, sem a régi nagyok rajongóit nem zavarnak, hisz’ valahol ez is a rock ’n’ roll lényege).

Freddie Mercury frontemberként hatalmasat alakít, és ez még az egyesek és nullák mátrixába zárt felvételről is átjön. Úgy bánik közönségével, mint egy tini lány, aki a közelébe kerülő összes férfit az ujja köré csavarja.
És emellett úgy énekel, ahogy rajta kívül szinte senki nem tudott. Mindössze az sajnálatos, hogy már nincs közöttünk, és a zenekar kiadója kénytelen egy 1981-ben készült felvétellel csillapítani éhségünket, mielőtt kijön az új felállással készült első lemez.

Akit a News Of The World albumon szereplőnél sokkalta tempósabb, gitárcentrikusabb, alapvetően pörgősebb „We Will Rock You”-verzió esetleg nem győzne meg arról, hogy a Queen zenéje maga a rock ’n’ roll (ezen semmit sem változtat az, hogy a Motörhead, a Rainbow, a Mötley Crüe, és még jó pár csapat ugyanezt elmondhatja magáról), az hallgassa csak meg a „Now I’m Here”/„Dragon Attack” egymásba csúsztatását, a második diszken hallható „Keep Yourself Alive”-ot, vagy a „Tie Your Mother Down”-t.

Emellett megkapjuk mindazt, amit a Queen jellegzetességeinek tekinthetünk. Taylor üstdob-szólóját, May visszhangosított, önmagával kánont játszó gitárkiállását, Mercury közönségénekeltetését, és Deacon visszafogott, ugyanakkor kemény és pontos basszusjátékát. No meg rengeteg újdonságot is.

Mindenekelőtt az akkoriban még frissnek számító, nagylemezen ki nem adott „Under Pressure”-t, a Queen és David Bowie kollaborációjának zseniális eredményét. Ha valakit nem nyűgöz le a nóta ereje, talán nem is érdemes többet hagyományos rockzenével próbálkoznia. A főtéma eleve telitalálat, és ahogy a négyes előadja az egészet, az egyszerűen utánozhatatlan.

S mivel a koncertet nem sokkal a Flash Gordon és a The Game albumok felvételei után rögzítették, a csapat koncerten később ritkán hallott számok élő változatait játssza a két lemezről.
Ugyan a „Flash”-re, a „Hero”-ra és a „Dragon Attack”-re már a Milton Keynes-i koncert 2004-ben kiadott felvételén is tombolhattunk nappalinkban vagy hálószobánkban, az akkor még friss dalokat itt rendkívüli erővel nyomják a fiúk.

És ha netán igazi ősi rockra vágynánk, ott van a „Crazy Little Thing”, és a tényleg szinte példátlan „Jailhouse Rock”, az angol himnuszon és a „Tavaszi szél”-en kívüli egyetlen feldolgozás, amit valaha hallottam a zenekartól.

Valahányszor újabb Queen koncertlemez kerül a kezembe, mindössze egy dolog miatt bosszankodom.
Hogy amikor immár több mint húsz éve Budapesten jártak, a haza iránti kötelességem teljesítése miatt örökre megfosztottak egy visszaadhatatlan és pótolhatatlan élménytől. Ezért kénytelen vagyok beérni ennyivel: egy újabb sodró, boszorkányos, szinte magába szippantó virtuális Queen koncerttel.

Az együttes tagjai:
Freddie Mercury - ének, zongora
Brian May - gitár, ének, zongora, billentyűs hangszerek
Roger Taylor - dob, ének
John Deacon - basszusgitár

A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. Intro
2. We Will Rock You (Fast)
3. Let Me Entertain You
4. Play The Game
5. Somebody To Love
6. Killer Queen
7. I’m In Love With My Car
8. Get Down Make Love
9. Save Me
10. Now I’m Here
11. Dragon Attack
12. Now I’m Here (Reprise)
13. Love Of My Life

CD 2
1. Under Pressure
2. Keep Yourself Alive
3. Drum And Tympani Solo
4. Guitar Solo
5. Flash
6. The Hero
7. Crazy Little Thing Called Love
8. Jailhouse Rock
9. Bohemian Rhapsody
10. Tie Your Mother Down
11. Another One Bites The Dust
12. Sheer Heart Attack
13. We Will Rock You
14. We Are The Champions
15. God Save The Queen

Diszkográfia:Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Night At The Opera (1975)
A Day At The Races (1976)
News Of The World (1977)
Jazz (1978)
Live Killers (1979) – koncert
The Game (1980)
Flash Gordon (1980)
Greatest Hits (1981) – válogatás
Hot Space (1982)
The Works (1984)
A Kind Of Magic (1986)
Live Magic (1986) – koncert
The Miracle (1989)
Innuendo (1991)
Greatest Hits II (1991) – válogatás
Live At Wembley ’86 (1992) – koncert
Made In Heaven (1995)
Greatest Hits III (1999)
Queen On Fire – Live At The Bowl (2004) – koncert
Return Of The Champions (2005) – koncert
Queen Rock Montreal (2007) – koncert
The Cosmos Rocks (2008)
Absolute Greatest (2009) – válogatás