Főkép

A U2 közel 30 éves pályafutása alatt zenekarból intézménnyé nőtte ki magát. Manapság alig lehet (ha lehet egyáltalán) olyan embert találni, akinek a zenekar nevéről előbb ugrik be a vadászgép, amiről elnevezték magukat, mint ők.

Hosszú és töretlen karrierjük több korszakra osztható, ám akárhány stílusba is kóstoltak bele, még sosem adtak ki olyan munkát a kezükből, ami méltatlan lenne hozzájuk. A folyamatos megújulást kereső együttes így nem okozhat csalódást rajongóinak, mert az igényesség maximálisan jellemző rájuk, aminek legjobb bizonyítéka élő fellépéseik profizmusa és monumentalitása.

De ilyen remek bizonyíték az idén 20 éves jubileumát ünneplő The Joshua Tree vadonatúj kiadása is. Az új köntösbe bújtatott remekmű most méltó, igazán díszes kivitelezéssel, rengeteg extrával, igényes, jegyzetekkel és korabeli fotókkal tarkított booklettel, felújított hangzással rendelkezik, vagyis minden igaz rajongónak kötelező a beszerzése.

Nem hiszem, hogy bárkinek is be kellene mutatnom ezt a lemezt, hiszen nincs ember, aki legalább az olyan ismertebb dalokkal ne találkozott volna, mint a forradalmi hangulatú „Where the Streets Have No Name”, a különleges „I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, vagy az örökérvényű slágerré merevedett „With or Without You”. De ha valaki csak ezeket ismerné, annak el kell mondjam, hogy a többi dal is hasonlóan magas színvonalat képvisel.

A The Joshua Tree egyébként különleges állomás a U2 életében. Hangulata elég vegyes. Mert ugyan megtalálhatóak rajta a U2-tól megszokott, forradalmi jellegű, lázadó dalok, amik az ír temperamentumot tükrözik (pl. a „Bullet The Blue Sky”, amit egy Bono által személyesen is átélt lövöldözés inspirált), de a romantikus hangok is megpendülnek olykor. Ugyanakkor még nem jellemző rá az a popularitás, ami a későbbi lemezeiken már megjelent. Ez még „csupán” négy ember tökéletes összjátéka: Bono különleges orgánuma, Edge azonnal felismerhető, ízes gitárjátéka, Larry Mullen és Adam Clayton rockos alapja.

Ami azonban a legélvezetesebb oldala a lemeznek, az a zenekar amerikai utazása által inspirált dalcsokor, ami igazán pozitív csengésű és ami ugyanannyira amerikai, mondhatni countrys, mint jellegzetesen ír és persze tökéletesen passzol a banda által képviselt stílusba. Ilyenek a kétségbeesett kiáltásként hangzó „Red Hill Mining Town” és „Exit”, a nagyon countrys „Trip Through Your Wires”, vagy a vidám hangulatot árasztó „In God’s Country”, és a szintén nagyon pozitív és monumentális „One Tree Hill”, ahol Edge különösen szép melódiákat penget. A „Mothers of the Disappeared” pedig gyönyörű és fájdalmas lírai lezárása a korongnak.

Oldalakat lehetne már az eredeti lemezanyag témáiról is regélni, de ha röviden akarnám megfogalmazni, akkor csak annyit mondanék, hogy a The Joshua Tree vérbeli rock alapmű.

A jubileumi kiadás pedig további egy lemezzel kedveskedik a rajongóknak, amin korabeli, eddig nagyrészt kiadatlan dalok és ritkaságok sorakoznak, melyeknek segítségével a U2 nyugisabb oldalát ismerhetjük meg. Olyan dalok ezek, amelyek a lemezhez köthető maxikon jelentek meg, vagy a stúdiózás során vették fel, mégis lemaradtak a lemezről.

Számomra ezek a dalok ismeretlenek voltak eddig, kivéve persze a Bono feleségének születésnapjára írt „Sweetest Thing”, de annak sem ezt (az eredeti) verzióját hallottam. Szóval igazi csemege, 14 nagyon hangulatos és szép U2 szerzemény.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a The Joshua Tree ezen kiadását. Ezek a 20 éves dalok ma ugyanolyan aktualitással és vonzerővel bírnak, mint megjelenésük idején, a bónusz lemezzel és a gazdagon díszített külcsínnel pedig szép ajándék minden zenerajongónak.

Az együttes tagjai:
Bono – ének, harmonika
The Edge – gitár, háttérvokál
Adam Clayton – basszusgitár
Larry Mullen Jr. – dobok

Közreműködők:
Brian Eno – háttérvokál, billentyűk és programozás
Daniel Lanois – háttérvokál, tamburin, omnichord, ritmusgitár
Keith Richards, Ron Wood és Steve Jordan

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Where The Streets Have No Name
2. I Still Havent Found What Im Looking For
3. With Or Without You
4. Bullet The Blue Sky
5. Running To Stand Still
6. Red Hill Mining Town
7. In Gods Country
8. Trip Through Your Wires
9. One Tree Hill
10. Exit
11. Mothers Of The Disappeared

Bonusz lemez:
1. Luminous Times (Hold On To Love)
2. Walk To The Water
3. Spanish Eyes
4. Deep In The Heart
5. Silver And Gold
6. Sweetest Thing
7. Race Against Time
8. Where The Streets Have No Name (single edit)
9. Silver And Gold (Sun City)
10. Beautiful Ghost/Introduction to Song of Experience
11. Wave of Sorrow (Birdland)
12. Desert of our Love
13. Rise Up
14. Drunk Chicken/America

Diszkográfia:
Boy (1980)
October (1981)
War (1983)
Under A Blood Red Sky - live (1983)
The Unforgettable Fire (1984)
Wide Awake In America - live (1985)
The Joshua Tree (1987)
Rattle and Hum (1988)
Achtung Baby (1991)
Zooropa (1993)
Melon – remixek (1995)
Pop (1997)
The Best Of 1980-1990 (1998)
All That You Can`t Leave Behind (2000)
Best of 1990-2000 (2002)
How To Dismantle An Atomic Bomb (2004)
18 Singles (2006)
The Joshua Tree 20th anniversary (2007)
No Line on the Horizon (2009)