FőképEgy távol-keleti kultusz éppen feláldozni készül egy lányt, amikor észreveszik, hogy hiányzik róla az áldozati gyűrű. Az ékszer, mely nélkül nem végrehajtható a kegyetlen szent rítus, a Beatles dobosának kezén tűnik fel a zenekar egyik dalához készült filmfelvételen. Nincs más hátra, meg kell találni Ringót, hogy „átvehesse” az áldozat szerepét.
 
Megindul a hajsza, mely a James Bond filmekhez hasonlóan szinte az egész világon végigutaztatja a szereplőket. Ám a klasszikus kémfilmekkel ellentétben a Help! inkább paródia, vagy tán még az sem.
Hanem az Egy nehéz nap éjszakájához hasonló, könnyed zenés vígjáték, melyben a parodisztikus elem közönséges adalék, ami a film helyenként fájdalmas abszurditásán hivatott enyhíteni.

Ráadásul afféle abszurditás jellemzi a néhol már egészen blődbe átcsapó vígjátékot, amilyennel pár esztendővel később a Monty Python Repülő Cirkusza sorozatot töltötte meg az angol humor mindenkori legeredetibb csapata.
Ha bárki túlzottnak ítélné a párhuzamot, gondolja csak végig, hány animációs elemet és ötletet kölcsönzött Terry Gilliam az 1968-ban készült Yellow Submerine-ből (a Beatles harmadik mozijából) a saját alkotásaihoz, mindenek előtt a Gyalog Galopphoz.

Ugyanakkor a Beatles esetében a film sohasem elsődleges, csupán ürügy a zenéhez. Annyit meg kell hagyni, hogy jó ürügy, és a fiúk komikusként is valóban kiválóan teljesítenek. Különösen igaz ez a koncerteken többnyire a háttérbe húzódó Ringóra, aki színészi tehetségét később több filmben is kamatoztatta.

De az ürügy, ürügy marad, és a Help!-re akár úgy is tekinthetünk, mint a liverpooliak aktuális albumához készített klipgyűjteményre. A számok ugyanis külön-külön is élvezhető, önálló, kerek vizuális egységek, és ezt a DVD-kiadás jelenetválasztási funkciója még ki is hangsúlyozza.
A többi: puszta körítés, hiába látjuk meg a film nagyobb művészeti áramlatokban elfoglalt helyét, hiába élvezheti még a Beatlesért nem rajongó is a burleszktől az abszurdig terjedő poénokat.

A felújított változat egyik előnye az eredetihez képest - nyilvánvalóan az extrákon felül -, hogy az egycsatornás hang helyett Dolby Stereóban élvezhetjük a Fab Four dalait.
Így lesz teljes az élmény, ami azért szerintem nem pótolja a lemezt, hiszen az albumot olvasás, beszélgetés, főzés közben is hallgathatjuk, míg a filmre úgymond kénytelenek vagyunk odafigyelni.
Persze érdemes, mivel a Beatles mindig is több volt egyszerű beat-együttesnél, a show-elemek éppoly fontos szerepet játszottak pályafutásukban, mint maga a zene.

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: angol (PCM Stereo), angol (DTS 5.1 Surround)
Kép: 1,85:1 (16:9)
Feliratok: angol, francia, német, spanyol, olasz, portugál, holland

Extrák:
The Beatles in Help! - dokumentumfilm
Kihagyott jelenet
The Restoration of Help! - dokumentumfilm
Memories of Help! - visszaemlékezések
3 filmelőzetes
1965-ös rádióbejátszások