FőképMegérkezett az Usagi Yojimbo-sorozat harmadik kötete. A Vad Virágok Könyvműhely tavaly indított szériája menetrendszerűen újabb számmal bővül, hogy ezzel is tovább zárkózzon a külföldön jelenleg 22. részénél járó gyűjteményes kiadáshoz.

Emlékeztetőül: a címszereplő egy nyúl testőr, aki a XVII. századi Japán káosz- és erőszak-uralta környezetében kószál. Gazdátlan szamurájként (vagyis róninként) nincs kit szolgálnia, így magányosan barangol, amerre kedve tartja, illetve, amerre az események sodorják.

Élete ezért nem is lehet unalmas: kalandos útja során rengeteg minden történik vele, számtalan, jobb-rosszabb szándékú alakkal találkozik.
Hagyományos szamurájtörténet, azzal a lényegi változtatással, hogy az író-rajzoló Stan Sakai az egész mesét állatfigurákra húzza rá, így ebben a világban nem emberek, hanem nyulak, medvék, kígyók és hasonló szerzetek harcolnak, vagy legalábbis találkoznak egymással.

A többszörös díjnyertes sorozat harmadik kötete is több sztorit foglal magába: hat, nagyjából egyenlő hosszúságú történetet, és egy egészen rövid ráaadást.
A novella-szerű mesék továbbra is a már megismert Usagi Yojimbo-kalandok hangvételét viszik tovább, így előkerül a bajtársiasság és a becsület témája, kiegészülve egy tragikus példázattal az anyai szeretetről; emellett, visszautalva egy-egy korábban olvasott epizódra.

Most tehát nem kapunk további részleteket a címszereplő múltjából, hanem vándorlásai újabb élményeivel ismerkedhetünk meg.
A pikareszk történet persze megmarad a fiatalabb közönséget tökéletesen tiszteletben tartó hangvételnél és ábrázolásnál: bár szamurájtörténet lévén erőszakos jeleneteket szép számmal találunk, egyik sem lépi át a határt, sőt.
Az előző kötetekből megismert képi világ egyébként szintén változatlan: nem szemet kápráztató, nem agyon részletező, hanem egyszerű, de karakteres, szépen, igényesen megrajzolt – vagyis, panasz nem érheti.

Akármekkora közhely, A vándor útjára is tökéletesen áll: aki az eddigi Usagi Yojimbo-meséket szerette, az ebben sem csalódhat.
A rövid, de izgalmas, humoros, néhol valamivel komorabb mini-történetek (melyekhez a rövidke utolsó sztori képében egy szellemes képregény-crossover is társul!) újabb kalandgyűjteményt adnak a nyúl testőr életéből.

A kiadó előrejelzése szerint jövő tavasszal érkezik a negyedik kötet is.