Főkép

Egy árva gyerek különös hívásnak engedelmeskedve az erdő közepén álló házra bukkan. A ház kertjében, egy tavacska mellett vele egykorú lányt pillant meg. A fiú tudja, hogy a lánytól származik a hívás. Ekkor felbukkan az apa. A fiút csúnyán elveri, a lányát pedig halálra sebzi. A fiú az erdőbe menekül, ahol egy parasztgazda - Prodd - talál rá, és gondjaiba veszi. A férfi és felesége megtanítják beszélni, és úgy bánnak vele, mintha saját fiuk volna. A fiú nevet is talál magának - Egyed. Amikor Prodd felesége terhes lesz, Egyed nekivág ez erdőnek, és saját kuckót készít magának.


Janie telekinézissel képes tárgyakat mozgatni, apja katona, sosincs odahaza, így felesége folyton megcsalja a férjét. Anya és lány között ezért egyre feszültebb a viszony. Janie egyetlen szórakozása Beanie és Bonnie, az ikerpár, akik teleportálni tudják magukat. Amikor pattanásig feszül a helyzet szülő és gyermek között, a három lány együtt indul világgá, az erdő felé. Itt találkoznak Egyeddel, aki rövidesen Proddék gyerekével – Bébi – állít haza, aki mongol idiótának született. Különös dolog folytán a gyerekek egységet alkotnak. Egy fejlettebb létformát. Ők a Homo Gestalt. Azonban hiányzik belőlük az erkölcs. Vajon milyen sors vár rájuk az emberek között? Ezt a különös és érdekes kérdést, illetve az erre adandó válasz(oka)t fogalmazza meg Sturgeon ebben a regényében, de valójában egy szuperhumán (aki voltaképpen több különböző emberből áll össze) történetét követhetjük nyomon születésétől a teljes öntudatra ébredésig. Közben olyan kérdésekre keresünk választ, hogy milyen erkölcsi normák szerint élhet egy olyan egyed, akiből csak egy létezik, vagy lehet-e bármilyen erkölcsisége, valamint az is kiderül, hogyan és mennyire lehet életképes egy fejlettebb emberi faj.

Sturgeon 1918. február 26-án született, eredetileg Edward Hamilton Waldo néven. Első – nem tudományos-fantasztikus – írása 1938-ban egy napilapban látott napvilágot, egy évvel később már az Astounding Science Fictionbe publikált. Életében mindig is az írás volt a legfontosabb, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a legkülönfélébb szakmákkal próbálta fenntartani magát a kezdeti időkben. Többek közt volt matróz, hűtőgép ügynök, hotel menedzser, a háború alatt a hadseregnek dolgozott. Leghíresebb művét, a Több mint emberit 1953-ban írta, amely egy évvel később elnyerte az International Fantasy Awardot. A `60-as években több részt írt a Star Trek TV-sorozathoz. (Többek közt ő alkalmazta elsőként a vulkániak üdvözlő kézjelzését.) Az „Új Szürkületi Zóna” című TV-sorozatnak pedig két történetét dolgozta fel a `80-as években.