FőképValószínűleg páran erősen fanyalognak annak láttán, hogy egyre több képregény lát napvilágot magyarul. Ők valószínűleg továbbra sem tudnak mit kezdeni mondjuk a krimivel, mint különálló műfajjal.
Szerintük Agatha Christie művei csak ponyvák, nem is beszélve Rejtő Jenő munkásságáról. Én speciel örülök, hogy ismét visszatér a képregény, annak meg aztán végképp, hogy egyik szívemnek kedves univerzumba (Star Trek) kalandozhatok a könyvecske által.

Öt képregény és egy novella kapott helyet a könyv lapjain; mindegyik más és más szerző/rajzoló tollából. Ami közös bennük, az az Enterprise valamint Kirk kapitány és az elmaradhatatlan legénység (Spock, Scotty, McCoy, Chekov, Sulu, Uhura).

A történeteket nagyjából úgy kezelhetjük, mintha a TV-sorozat epizódjai lennének. Mint oly sok más esetben (é.: sorozatok), itt is igaz, hogy egy-egy alapötletet szinte végtelen számú verzióban lehet kibontani.
Van, aki szerint ez nem más, mint ugyanarról beszélni csak pepitában, de azt azért vegyük figyelembe, hogy az alapkoncepciók szerint ezek az esetek fordulhatnak elő leggyakrabban a szereplőkkel.
A másik fontos jellemző, hogy egy-egy epizód valóban teljesen új, eddig ismeretlen távlatokat nyit meg, illetve a későbbiekben bekövetkező, nagy volumenű események előfutára.

A kezdő „Mellékhatások” mindjárt a „nagyon fontos események” kategóriába tartozik. A Makoto Nakatsuka nem túl komplikált, de azért megfelelően részletgazdag rajzaival illusztrált epizód a borg születésének rejtelmeibe enged bepillantást.
A későbbiekben oly sok gondot okozó faj létrejöttéről eddig nem sok információval rendelkeztünk; most ahogyan mondani szokás „tiszta víz kerül a pohárba”.

A „Bármi, csak egyedül” tipikusan a „magára maradt lény magának teremt társakat” kategóriájába tartozik, amely egy eddig nem látott verzióvá növi ki magát, így az alapötletet messze nem új.
Gregory Giovanni Johnson rajzai egyszerűbbek, de még mindig elfogadhatóak a számomra.

A „Mindhalálig” szintén egy többször előforduló ötlet új megoldással: a férfi-nő örök konfliktusának újszerű ábrázolása, amely megrázó következményekhez vezet. Michael Shelfer rajzai számomra elnagyoltak. Ráadásul minden arc mintha gyereké lenne. Határozottan nem nyerte meg a tetszésemet. Nem úgy, mint a történet.

Az „Oban” alapvetően jól kategorizálhatónak indul; egyszerű diplomáciai küldetés. Két egymással háborúzó faj közötti béke megteremtése a cél. És innen valami teljesen új bontakozik ki, persze nyakig belerángatva az Enterprise-t a slamasztikába.
Jeong Mo Yang rajzai nekem éppen hogy elfogatható kategória; fájóan egyszerűek, emiatt nem elég kifejezőek.

Az „Árvák” kisebb fejfájást okoz, nem rémlik, hogy belebotlottam volna hasonlóba. Mentségemre legyen mondva, nem vagyok egy Star Trek zseni, mindössze jó sok részt láttam a TV-sorozatokból, illetve a mozifilmekből.
Az alapfelállás szerint katonáknak nevelt gyermekek, miután szükségtelenné váltak, mint katonák, fosztogatni kezdik saját népük kereskedőhajóit. A bolygó az Enterprise-tól kér segítséget a kalózok ellen.
Megítélésem szerint a kötetben Ej Su rajzai visznek legközelebb minket a mangához. Egy-két rajza borzasztóan gyerekes, viszont legalább akad humoros is köztük, ami határozottan feldobja ez epizódot.

Az utolsó, „A lényeg: Ne árts!” című novella, az Elsődleges Irányelv – be nem avatkozás alacsonyabb technikai fejlettségű szinten álló fajok életébe – kérdéskörét boncolgatja. Egy korábbi Csillagflottás kutatás alkalmával megsértve az Irányelvet, kísérleteket folytattak egy bolygó lakosságán.
Közben véletlenül halálos vírust szabadított a Föderáció a planétára. Az egyik egykori kutató visszatért a bolygóra és vezeklésképpen a lakosok gyógyítást végzi. Kirk azzal a paranccsal érkezik, hogy visszavigye és bíróság elé állítsa.

Talán ez a könyv legelgondolkodtatóbb epizódja. Láthatjuk, hogy a Föderáció sem szent, és követ el súlyos hibákat, illetve Kirk kénytelen megküzdeni azzal a morális kérdéssel, hogy hazavigye-e a doktort, vagy hagyja, hogy továbbra is folytathassa gyógyító tevékenységét.

Összességében azt mondhatom, minden igényt próbál kielégíteni a kötet. És bár az illusztrációk olykor lehetnének szebbek is, a célt eléri: szórakoztató, elgondolkodtató, informatív.

A kötetben szereplő alkotások:
Mellékhatások
Bármi, csak egyedül
Mindhalálig
Oban
Árvák
A lényeg: Ne árts! (novella)

A sorozat eddig megjelent kötetei: Star Trek – A manga 1.
Star Trek – A manga 2.

Kapcsolódó írások:Star Trek: Űrlázadás
William Shatner: Delta kutatás