Főkép

Ugye megmondtam! Miként az Áldozat kapcsán említettem, az eredetileg negyedik résznek szánt, Grubbs Grady történetét folytató epizód anyagtorlódás miatt csúszott, és az ötödik rajtszámot kapta. Akinek mindez nem elég kavarásnak, az erősen figyeljen, hiszen Darren Shan (született: 1972. július 2.) fantáziája rögtön két kötetnyi csavarást ötölt ki, így aztán az eredeti negyedik rész most két darabra bontva, az ötödik-hatodik könyvben terpeszkedik. Világos ugye?

A varázserejét rokona előtt is titkoló Grubbs élete nem lett egyszerűbb a Vérfüredbe torkolló horrorfilm-forgatás után. Bár a történtek után visszatér csendes vidéki iskolájába, a belső feszültség (a családi átok, vérfarkassá válás képében még mindig fenyegeti), a pubertáskori gondok (lányok, barátok és iskolai hierarchia) teljesen összekuszálják életét.

Ott van példának okáért féltestvére (Bill-E), aki vesztesként, magányosan ténfereg az óraközi szünetek alatt, miközben Grubbs új barátaival lóg, akik nem csípik Bill-E-t. Ez időnként kínos helyzeteket eredményez, amiket nem is olyan egyszerű lelkiismeretével elfogadtatni.

Aztán élete első házibulijának megszervezése sem egyszerű feladat, mert ugyan Dervish (nagybátyja) finanszírozza a bulit, azért házkímélő programot kell kitalálni (alkohol kitiltva), de úgy, hogy azért mégis buli legyen. És akkor még ott van a vendégek listájának összeállítása, ami cseppet sem egyszerű feladat.

Ráadásul ott vannak saját, külön bejáratú rémálmai, melyektől bármely osztálytársa zártintézetbe kerülne (Grubbs ugyebár, mint az köztudott, onnan érkezett ide), ha ugyan a rettegés nem végezne vele reggelre. A változatos rémségek többnyire Vész herceg felbukkanásával zárulnak, aki mint emlékszünk, szörnyű bosszút ígért a harmadik epizód lapjain. Ki tudja mire képes dühében – talán álmában számol le idegesítő ellenfelével.

De magáról a történetről nem mondok semmit, mert minden mindennel összefügg, és nem szeretném senki örömét elrontani felesleges leleplezésekkel.

Az biztos, hogy aki nem kedveli a félbemaradt történeteket, az várjon az olvasással a következő kötet megjelenéséig, hiszen jelen izgalmak végkifejlete abban szerepel majd. Azt tudom, hogy roppant mód kíváncsi vagyok, mi vár még ránk.

A végére azért jó hír is maradt: a 2008-as Könyvfesztivál alkalmából ismét hazánkba látogat Darren Shan, s remélem ezúttal is magával hozza tollgyűjteményét, így a múltkorihoz hasonlóan, rajongóinak népes serege kedvére dedikáltathat. Az már biztos, hogy ismét leülünk vele egy kötetlen beszélgetésre, amit aztán honlapunkon is közreadunk.