FőképA svájci nemzetiségű Samael több mint 10 éve adta ki a stílusában megújuló és karrierjében is fordulópontot jelentő lemezét, amely a Passage címet kapta.

A korábban death metalban utazó zenekar egész más oldalát mutatja meg nekünk ezen a korongon, szélesebb hallgatóközönséget nyerve ezzel magának. Az elektronikus hangzás és a metalzene házasításával a Samael megtalálta saját hangját.

A Century Media részéről épp itt volt az ideje, hogy a régebbi lemezekhez hasonlóan ezt a korongot is újból elérhetővé tegye. Az új megjelenés, és némi extraként az Exodus EP-t tartalmazó kiadvány méltó a lemez fontosságához és kultikus voltához.

A szinte díszpéldánynak is beillő CD külleme igen tetszetős. A vastag booklet a szövegeken túl Vorph rövid bevezetőjét és több, a zene hangulatához passzoló háttérképet is tartalmaz, emellett pedig maga a korong is szépen kivitelezett.

A lemez hangulatához tökéletesen illik a cím is: olyan ez, mint egy utazás valamilyen embertelen tájon, vagy a világűrben. A zene egyszerre hátborzongató és hipnotikus, mint egy örvény beszippantja a hallgatót, és olyan távolra viszi, ahol még ember nem járt.

A korábbi albumokhoz képest jóval befogadhatóbb a zene, egyfajta átmenet a Samael korai és későbbi anyagai között: bár a felszín alatt még vad, a mesterséges atmoszféra azonban már előtérbe került.
Így – ahogy Vorph is fogalmaz bevezetőjében – ez a lemez tekinthető fordulópontnak a zenekar életében.

Bár nem újdonság a szintetizátor használata, azt először itt kezeli a klasszikus zenei tudással is rendelkező XY, aki a dobfelszerelését cserélte le a billentyűk kedvéért, amikor a zenekar úgy döntött, nem alkalmaz új dobost.
A programozott ütemek és a zene elektronikus elemekkel való dúsítása adja a hideg, embertelen, indusztriális alapot a Samael zenéjéhez, amit Vorph monoton, mégis dallamos és árnyalt éneke fokoz.

A súlyt a mély és telt gitárhangzás adja hozzá, míg a zongora- és billentyűfutamok szépséget, emelkedett hangulatot kölcsönöznek a daloknak, s mindezt olyan sodró lendülettel, hogy egy percre sem hagyják pihenni az embert.
Nincsenek töltelékszámok, nincs gyenge pont a lemezen, az elejétől a végéig tökéletes.

Az együttes tagjai:
Vorph - gitár, ének
Kaos - gitár
Masmiseim - basszusgitár
Xy - billentyű, programozás

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Rain
2. Shining Kingdom
3. Angel`s Decay
4. My Saviour
5. Jupiterian Vibe
6. The Ones Who Came Before
7. Liquid Soul Dimension
8. Moonskin
9. Born Under Saturn
10. Chosen Race
11. A Man In Your Head
Bónusz: Exodus EP
12. Exodus
13. Tribes Of Cain
14. Son Of Earth
15. Winter Solstice
16. Ceremony Of Opposites
17. From Malkuth To Kether

Diszkográfia:
Worship Him (1991)
Blood Ritual (1992)
Ceremony of Opposites (1994)
Rebellion (1996)
Passage (1996)
Exodus (1998)
Eternal (1999)
Reign of Light (2004)
Era One (2006)
Solar Soul (2007)
Above (2009)
Lux Mundi (2011)

On Earth (Maxi) (2004)
Telepath (Maxi) (2004)
DVD: Black Trip (2DVD) (2002)
Aeonics - An Anthology - válogatás (2007)