Főkép

Milyen az igazi szerep? Van olyan? Mert ha szerep és igazi, akkor nem szerep, hanem maga a valóság. Gondolom.
Milyen az igazi szerep Kozma Orsi olvasatában? Illetve: mi Kozma Orsi igazi szerepe? Jazzénekesnő? Popénekesnő? Nem tudom, és talán maga sem tudja.

Egyvalamit rögtön, a legeléjén le kell szögeznem: Kozma Orsi egyike annak a durván 15-20 énekesnőnek ebben az országban, aki joggal hívja magát annak, mert tud énekelni. Nem is akárhogyan. Tisztán, pontosan, erőlködés nélkül. És mint láttuk, hallottuk, szinte bármit el tud énekelni.

Éppen ezért állok értetlenül a lemez előtt. Mert ha mindent el tud énekelni, akkor miért pont ezeket a dalokat vette fel? Miért csinált egy tisztességesnél semmiképpen sem jobb poplemezt? Miért nem vett fel egy olyan albumot, ami előtt csak bambán állhatnánk: ez a nő ezt is tudja?

Mert ezekhez a dalokhoz nem kell egy Kozma Orsi. A számok mindenképpen kiemelkednek a mai magyar átlagból – de lássuk be, ez nem nehéz. Kocogós dobalap, szintetizátorok (némelyik a nyolcvanas évekből maradt itt, pedig nem kellett volna), düc-düc, közepes szövegek. Ezt kapjuk.

Közben pedig hallani lehet, hogy ez a nő szíveket tudna megrepeszteni, kőfalakat ledönteni a hangjával. De nem ezt választotta. Hanem belebújt egy igazi (?) szerepbe, és még azt sem mondhatom, hogy meggyőző lenne.

Nem az a bajom, hogy Zséda útja helyett egy másikat választott. (Milyen remek út az, de most nem erről van szó.) Egy ex-Cotton Club énekesnőnek nem feltétlenül kell nagyot dobnia. (Zsédának sikerült.) Ám a szerepválasztásáról nem vagyok meggyőzve. Talán nem is szerepet kellett volna választania, hanem vállalnia önmagát.

Persze az is lehet, hogy ez a lemez maga Kozma Orsi. Ezt kétlem, de ha igen, akkor feleslegesen vertem fentebb a billentyűket. Mert a maga nemében egy tisztességes poplemez ez. Dúdolható nótákkal, bennük minden olyan hangzásbéli modernitással, ami biztosan sok lemezvásárlót hoz. Néha lüktet is, ugyan nem zakatol. Még a Gesztit majmoló szövegek sem zavaróak, ha az ember nem figyel rájuk.

Az igazi szerep minden helyzetben hallgatható. Kocsiban, partin, rádióban, metrón. Aki szeretne tisztességesen felvett – ámbár kicsit túlcsinált, Orsi hangját nem igazán jól kezelő – popalbumot hallgatni, az ne habozzon. Aki azonban kíváncsi Kozma Orsi igazi szerepére, netalán az igazi Kozma Orsira – az várjon a következő lemezre.

Közreműködők:
Szakos Krisztián – gitárok
Fehérvári Attila - basszusgitár
Csányi Zoltán - dobok
Harcsa Veronika - vokál
Krassy Renáta – vokál
Váczi Eszter – vokál
Kékkői Zoltán – gitár
Sub Bass Monster – vokál
Harcsa Veronika – vokál
Cseke Gábor – zongora
Pejtsik Péter – cselló
Behumi Dóri - fuvola

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Gyere velem
2. Túl szép
3. Altatócska
4. Átkozott
5. Nem érdekel
6. Két lehetőség
7. Igazi szerep
8. Hős
9. Technicolor
10. Lélekrabló
11. A legnehezebb percek
12. Neked szól

Diszkográfia:
Egy szó (2005)
Az igazi szerep (2007)
Hide And Seek (2008)