FőképMikor először meghallottam Ofra Haza jemeni dallamokra épülő modern dalait, rögtön beleszerettem az arab-bizánci popba. Később Tarkan törökös, tehát az előbbi nem is oly távoli rokonának tekinthető számai tovább erősítették bennem ezt a szeretetet.
Nem csoda hát, hogy a hasonló alapokról induló, ám ezúttal marokkói ihletettségű dalokkal előrukkolt Milk & Honey duó is megdobogtatta a szívemet.

Az „Intro” rögtön a közepébe vág. Izgalmas ritmusok, keleties varázs jellemzik a zenét. Az első sláger, a „Habibi” a hastáncosok által inspirált muzsika, amely nem véletlenül hozta meg a sikert a kettősnek.
S habár a mai technikának köszönhetően a gépek bármit képesek eljátszani, a „Layla”-t valamiképp mégis az autentikus arab hangszerek teszik igazán lenyűgözővé – ha más miatt nem, a finoman bonyolult ritmusképletek miatt.

Youssou N’Dour és Neneh Cherry egykor hatalmas slágerének a „Seven Seconds”-nak a feldolgozása igazi telitalálat. Nem hittem volna, hogy bármit hozzá lehet még tenni az eredetihez.
Manel Filali és Anne Ross, no meg zseniális producerük, Uwe Fahrenkrog-Petersen csodát műveltek az amúgy is hatásos és szokatlanul mély, komoly mondanivalójú popnótával.

Az album középső harmada inkább a diszkóba járók kedvence lehet. A számok erőssége a tempó és a melodikusság, de – akárcsak a másodikként kijött sláger, a „Didi” – inkább szórakoztatnak, mint elgondolkoztatnak. Ám mi többet várhatnánk eleve klubokba, könnyed fogyasztásra szánt zenéktől?

A „Prove Your Love” különlegessége a francia rappelés, míg a „We Love” hangulata, akár az Ötödik elemé: misztikusan időtlen, egyben végtelenül modern. Az ősi sivatag titkait olvasztja egybe egyfajta kibontakozó, vagy inkább kiteljesedett űrcivilizációval.

A „Mon Cherie” felpörgetett, elektronikus reggae, igazi klubzene. Az agyat nem terheli meg különösebben, annál könnyebb viszont teljesen belefeledkezni ritmusába és dallamába, ahogy egykor ez a Mr. President legsikerültebb nótáira volt jellemző.
A lemezt záró „Open Up Your Eyes” ezzel szemben kifejezetten összetett dal. A nyitány amerikaias városi zene, erősen soulos beütésű, és ezt a benyomást a második verse francia nyelvű rapje csak erősíti.
A refrén és az átvezetés azonban csodásan kimunkált, leginkább a Spice Girls „Viva Forever”-jének hangulatát idéző harmóniamenetekből bomlik ki.

Néha bizony kell a kikapcsolódás a zenében is, és ezt tökéletesen biztosítja nekünk az új német-marokkói popduó. Nem barokk oratórium és nem romantikus nagyopera, amit csinálnak, zeneileg mégis remekül eltalált dolog.
Profizmusuk, ötletességük és nem mellékesen szépségük elfeledtet velünk mindent, közel háromnegyed órára pedig pusztán hallgatva is önfeledt élvezetet kínálnak.

Az együttes tagjai:
Manel Filali – ének
Anne Ross – ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Elbi-Intro
2. Habibi (je t’aime)
3. Layla
4. Seven Seconds
5. Blush
6. Didi
7. All Over My Body
8. Heart And Soul
9. Prove Your Love
10. We Love
11. Mon Cherie
12. Open Up Your Eyes

Kapcsolódó írás:Interjú a Milk & Honey popduóval