FőképHa kis bolygónkat egy idegen civilizáció a teljes megsemmisítéssel fenyegetné, és már csak egyetlen lehetőségünk lenne rá, hogy megmutassuk, miért is érdemes élni hagyni az emberiséget, akkor ez a válogatás alkalmas lehetne erre.
Tény, hogy talán valóban nem érdemeljük meg a létezést, és az is igaz, hogy ez más lapra tartozik, viszont akár ez lehet az ékes bizonyítéka annak, hogy a sok szörnyűség mellett, amit a Földön művelünk, az emberiség igenis képes szépet és jót alkotni.

A zene egy tökéletes kifejezési forma, amivel elmondhatunk mindent: bánatot, vagy örömöt, megfogalmazhatunk komoly, vagy komolytalan mondanivalót, ösztönözhetünk másokat bizonyos dolgokra, vagy egyszerűen csak kikapcsolódhatunk, elfelejthetjük minden bajunkat és átadhatjuk magunkat a zene ritmusának.
Leginkább ez utóbbi szerepet látja el az ajánló tárgyát képező dupla lemez, és azt nagyon jól.

A Föld különböző pontjairól Charlie Gillett rádiós műsorvezető által összegyűjtött zenei anyagok térbeli és kulturális különbözőségeik ellenére mind közösek valamiben: pozitív hangulatot és energiát sugároznak, emellett pedig mind tartalmaz valami speciálisat, ami előadójának kultúráját tükrözi vissza.

A prominens és saját hazájában nagy népszerűségnek örvendő művészek és újonnan felfedezett tehetségek által előadott dalok igazi csemegét jelentenek a zenében értékeket kereső hallgató számára.
Valódi és adott népre jellemző hangszereken előadott, nem kevés egzotikummal és egyedi atmoszférával rendelkező muzsikákat hallhatunk ezer nyelven megszólalni, s mindezt jeles előadók tolmácsolásában.

A stílus a folkos poptól a chill out-on, az andalító nyugtató- és a táncolható örömzenén keresztül egészen a nagyzenekari megoldásokat is használó zeneművekig terjed. A dalok sokszínűségük és differenciáik ellenére jól megférnek egymás mellett, együtt tökéletes és élvezhető folyamot alkotnak.

Nem vagyok túl járatos a világzenékben, de ez a válogatás véleményem szerint remek bepillantást enged a muzikális irányzatok izgalmas és változatos világába, valamint áttekinthető képet ad több kultúra zenei palettájáról, így a hozzám hasonló kezdőknek jó kiindulási alap lehet az ismerkedéshez.
Aki komolyabban érdeklődik egy-egy dal, vagy az előadója iránt, annak útmutatást nyújt a CD booklete, ami a közreműködőkről tartalmaz több-kevesebb információt.

A lemezen elhangzó számok listája:
CD1
1. Mayra Andrade – Dimokransa
2. Timbuktu – Karmakontot
3. Bole2harlem - Enseralen Gojo
4. Don’t Be A Stranger - Immamachin (Feat: Minyeshu)
5. Gotan Project – Arrabal
6. Telmary - Marilu (Feat. Mayito Rivera)
7. Fonseca - Lagartija Azul
8. Sissy Atanassova – Binnaz
9. La-mc Malcriado - Mas Amor (Feat. Mayre Andrade)
10. Andy Palacio & The Garifuna Collective - W Tina
11. Novalima – Chinchivi
12. Juana Molina – Malherido
13. Fiona Soe Paing - Tamin Sah Pade
14. Abida Parveen - Ae Mehndi Jhoole Laal Dee
15. Vieux Farka Toure - Diallo (Feat. Ali Farka Tour )
16. Elizabeth Ayoub - Ya Oud (Oh! Oud)

CD2:
1. 17 Hippies - Son Mystere
2. Brina - Poljanska Balada
3. Samite - Nawe Okiwulira
4. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba - Ngoni Fola
5. Malouma – Chtib
6. Devendra Banhart - Quedate Luna
7. Boubacar Traore - Kanou (Feat R Gis Gizavo)
8. Buika - A Mi Manera
9. Sabahat Akkiraz + Orient Expressions - Kaleden Kaleye Sahin U Urdum (Temir Aga)
10. Konstantin - Aide, Zemi Tamburata
11. Tinariwen - Tamatant Tilay
12. Balkan Beat Box - Habibi Min Zaman
13. Los De Abajo - Los Lun Ticos (El Manicomio Esta En Manos De Los Locos)
14. Lura – Galanton
15. Ladysmith Black Mambazo - O Mmu Beno Mmu
16. Laxula – Soberbia
17. Urna - Ejin Bogdin Hoyor Jagal (The Two Greys Belonging To The Divine Ruler)