Főkép– Ez a neved, hogy Kaszkadőr Mike?
– Bárkit megkérdezhetsz.
– Hé, Warren, ki ez a tag?
– Kaszkadőr Mike.
– És mi a picsának hívják Kaszkadőr Mike-nak?
– Mert kaszkadőr.

Quentin Tarantinon kívül aligha akad valaki Hollywoodban, aki képes eladni egy ilyen dialógust.
Ha a fentieket egy közepesen bárgyú akcióvígjáték szövegrészletének tulajdonítjuk, akkor nem hallottuk még ennek az eszelős moziprófétának a nevét, és nem vártuk kormányrúd után markolászó karokkal az idei mezőny legvéresebb szélesvásznú koccanását.

A Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény és a Kill Bill után a rendező ezúttal kemény fába vágta a fejszéjét: homogén stílusparódiát csinált.
Eddigi klasszikusai ugyanis több műfaj munkamódszerét és jellegzetességeit ötvözték – utánozhatatlan légkört teremtve ezzel –, míg Halálbiztos névre hallgató új munkája a ’80-as évek „grindhouse” melléknévvel illetett akciófilmjeinek humoros imitációja.

A szóban forgó műfajágról elég annyit tudnunk, hogy primitív brutalitással, vagány nőkkel és szexuális felhangokkal teli fércműveket termelt, vagy kulináris hasonlattal élve: olyan könnyű élvezetet nyújtott, mint az asztali bor, amit az ember fogyasztás után rövid úton kivizel

De Tarantino nem lenne Tarantino, ha ebből az önmagában is nevetséges alapkoncepcióból nem egy feszes és gyilkos humorú mozibravúrt hozna össze – gondolnánk, bizalmat előlegezve a ’90-es évek álomgyárának vérkörét felfrissítő kedvencünknek.

Valóban; Tarantino ismét kitűnő érzékkel szed ízekre egy filmtörténeti konvenciót hentesbárdjával, majd aprólékos műgonddal illeszti cinikus akcióthrillerré. Ám az is tény, hogy aki a Kutyaszorítóban, vagy a Ponyvaregény élményét várja a Halálbiztostól, az most csalódni fog.

Mindezt az is igazolja, hogy ezúttal Amerikában az éji vad nemigen gyűlt a vérszagra: hiába harangozta az impozáns reklámkampány nagy dérrel-dúrral a film eljövetelét, az anyagilag mindenképpen veszteségesnek mondható.
A (várhatóan) szerényebb élvezet ellenére azonban mégiscsak érdemes jegyet váltani erre a motorbőgetős-vérspriccentős őrületre: egy 44 éves férfi újfent bebizonyítja, hogy legbelül perverz fantáziájú gyerek maradt.

Tartalomismertető gyanánt elég annyit írnom, hogy a film a sorozatgyilkos Kaszkadőr Mike (Kurt Russell) és két nőbrancs találkozását beszéli el. Persze nincs is itt komplex történet, Tarantino helyette fogott néhány – megszokottan – különc karaktert, és egymásnak eresztette őket, a képlet ennyire egyszerű.

A rendező ezúttal súlyozottan figyelt a kivitelezésre, míg a tartalomnak érezhetően hátat fordított.
Azonnal felsorakoztatható erény tehát a karakterek kidolgozottsága: főszereplővé avanzsáló kaszkadőrünk egyedül elvinné a hátán az egész balhét. A látszólag ártalmatlan, és a humor kedvéért retrósan öltözködő vadállat a Kutyaszorítóban Vic Vegájához hasonlóan markáns őrült.
A csöndesen joviális felszín mögött egy cinikus mészáros lapul, aki abban leli legnagyobb örömét, ha ütésálló csúcsjárgányával kivégezheti az útjába kerülő nőstényegyedeket – így elégítve ki szexuális túlfűtöttségét.
Mike egymaga a grindhouse zsáner alapvetéseinek fenomenális torzítása. Persze mindehhez hozzájárul Kurt Russell emlékezetes alakítása.

A verbális poénokat azonban most a másik nem képviselői szállítják. Tarantino a suttyó-alvilág tarka szlengje után meg akarja mutatni, hogy a mindennapos női dumákat is alaposabban ismeri, mint bárki.
Sikerül is neki, hiszen a változatlanul profán témájú dialógusok ezúttal is acélerős humorral pezsdítik fel a dramaturgiát – bár mintha a súlypont ezúttal a szexualitás felé tolódott volna el, és kevesebb fricskát kapna a globalizált közkultúra.

A szereplők ennek ellenére ismét energikusak, lazák és öntörvényűek – csak ezúttal éppenséggel túl sokan vannak, ezért egyetlen kiemelkedő sincs közöttük. Másrészről pedig a cselekményesség hiányából fakadóan nem láthatjuk őket valóban izgalmas életszituációkban, csak kocsikázva pletykálni, vagy olcsó szórakozóhelyeken időzni.

Bár ezért mindenképp a forgatókönyvírói koncepció okolható, de éppen ennek következtében a néző nem válik érdekeltté abban, hogy izguljon értük, együtt lihegjen velük (a mozimenetet kettéválasztó ütközésjelenettől meg az utolsó 20 perctől eltekintve), és előéletükről, szokásaikról is vajmi keveset tudunk meg.

Mennyivel plasztikusabbak és árnyaltabbak a Kutyaszorítóban, vagy a Ponyvaregény betyárjai, nem is beszélve a Kill Bill bosszúálló hősnőjéről. Persze így is örülhetünk, mert a mai ínséges időkben még egy felületesebb Tarantino-mozi is felér egy zsák aranyrúddal.

Ne panaszkodjunk: a rekeszizmokat nem kímélően trágár poénok, a vagány karakterállomány, a filmtörténet egyik legemlékezetesebb autós ütközése (fröcskölő vér kíséretében szerteröppenő végtagokkal), és egy vicsorogva gázt adó Kurt Russell boldogítja azokat, akik megtisztelik figyelmükkel a 44 éves gyermek dús fantáziájának aktuális tünetét.

Azonban mindezt nem szabad komolyan venni: a Halálbiztos nem „grindhouse-film”, még paródiának is csak óvatosan nevezhetnénk, hiszen az enyhe stílusimitációtól és az invenciózus képi nüánszoktól (megviselt kópiák, megakadások) eltekintve ennek a filmnek is saját egyénisége van.
Ja, és persze tilos jelen kritika tárgyát az eddigi Tarantino-opuszok mércéjével mérni, különben rohamosan kókadni fog a lelkesedésünk. Épp ellenkezőleg: gyerünk a moziba be, és akasszuk ki a sebességmérőt!

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (DTS), magyar (DD 5.1), angol (DTS), angol (DD 5.1)
Kép: 2,35:1 (16:9)
Felirat: magyar

Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Előzetesek
Egyéb - A film megtekintése szövegbuborékokkal
Egyéb - Választható menü design
Dokumentumfilm - Kaszkadőrök négy keréken: Biztos kezű, haláli sofőrök
Kisfilm - Ki az a Zoë Bell?
Kisfilm - Kurt Russell és Kaszkadőr Mike
Kisfilm - Quentin női
Videoklip(ek) - Mary Elizabeth Winstead: Baby, It`s You
Kisfilm - Halálbiztos hímek
Kisfilm - Quentin jobbkeze: Sally Menke, vágó
Egyéb - Halálbiztos verdák
Egyéb - Forgatási képsorok
Interjúk az alkotókkal és szereplőkkel
Egyéb - Mi is ez a Grindhouse?

Kapcsolódó írás:Sin City - A bűn városa (DVD)
Kill Bill 1-2. (DVD)
Alkonyattól pirkadatig (DVD)
Csillagkapu (DVD)
Nagy zűr Kis-Kínában (DVD)