FőképSokan tartják úgy, hogy a Galaxis útikalauz stopposoknak abszolút megfilmesíthetetlen, és aki megnézi a BBC 1981-ben készült mini sorozatát, az rögtön igazoltnak is látja e tételt.
Egyesek még azt is vitatják, hogy a sorozatnak bármi köze lenne a könyvekhez - a hat epizód ugyanis az első két kötet, vagyis a címadó regény és a Vendéglő a világ végén eseményeiből válogat, ám látszólag eléggé szabadon kezeli a szöveget.

Annyi bizonyos, hogy a fantasztikum, különösen annak tudományos vállfaja kapott egy nagy pofont a készítőktől.
Az, hogy négy évvel a Csillagok háborúja, kettővel a Nyolcadik utas a halál (vagyis az Alien), és tizenhárommal Kubrick klasszikusa, a 2001: űrodüsszeia után a speciális effektusok, de még a jelmezek és a díszletek is alig haladják, ha egyáltalán meghaladják a Pirx kapitány kalandjai Vasedényes színvonalát, hogy is mondjam… kissé nevetséges.

No de ki beszél itt sci-firől? A Galaxis útikalauz végtére is vígjátéksorozatnak készült, abból is az abszurdabb fajtájából.
Így több köze van a Monty Python csoport fergeteges Repülő Cirkuszához, mint a fent említett tudományos fantasztikus mérföldkövekhez.

A BBC produkciója ráadásul nem az addigra megjelent könyvek, hanem az eredeti rádióadások adaptációja volt; egyfajta párhuzamos projekt, amíg Adams megírta a harmadik kötetet, Az élet, a világmindenség meg mindent.
És ez az egyedüli filmre vitel, melyhez Adams még a hozzájárulását adhatta, sőt, tényleges forgatókönyvíróként adta is.

A szereplők közül is sokan ugyanazok, akik a rádiójátéknak kölcsönözték a hangjukat, és ha valaki eléggé ért angolul, akkor melegen ajánlom, hogy az eredeti hangsávot válassza, annyira frenetikus az angolokra jellemző, megbocsátható modorossággal hatványozott színészi játékuk.

És a különleges effektusok is egészen rendkívüliek. Alan J. W. Bell rendező szívesen eljátszik az információs túlterheléssel, ami az érett posztmodern gondolkodás egyik kedvenc toposzává vált.
A könyv „hangja” mellett megjelenő képékről sokszor a könyv szövegétől alapvetően eltérő feliratokkal vonja el a figyelmünket, így Marvinéhoz hasonló, valódi polifonikus aggyal kell rendelkeznie annak, aki mindezt képes befogadni.

Ám akármennyire briliánsak az alakítások, akármennyire eleven a humora, a BBC-sorozatot kizárólag megszállott Douglas Adams-rajongóknak ajánlhatom.
A percenként legalább három nagyobb robbanáshoz, nyers viccelődéshez és full akcióhoz szokott fiatalabb korosztálynak bizonyosan nehéz megemészteni a Galaxis útikalauz stopposoknak meglehetősen intellektuális humorát, márpedig csak ez feledtetheti az elnagyolt trükköket, a lassú kibontakozást és a szándékolt korszerűtlenséget.

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (DD 2.0), angol (DD 2.0)
Felirat: magyar
Képformátum: 4:3

Extrák:
DVD ajánló
Így készült a Tv sorozat
Ne ess pánikba!
Interjúk
Kimaradt jelenetek

Kapcsolódó írás:Galaxis útikalauz stopposoknak
Vendéglő a világ végén
Az élet, a Világmindenség meg minden
Viszlát, és kösz a halakat!
Jobbára ártalmatlan
Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
A lélek hosszú, sötét teadélutánja
Galaxis útikalauz stopposoknak (DVD)
Galaxis útikalauz stopposoknak – a tévésorozat (2 DVD)