Főkép

2007. október 26-án jelenik meg a soron következő Exodus lemez The Atrocity Exhibition címen. Ez alakalomból kérdeztük Gary Holt gitárost.

ekultura.hu: Nagyjából két év telt el az előző albumotok óta. Időközben körbekoncerteztétek a világot, olyan helyekre jutottatok el, ahol korábban még sosem jártatok. Huszonhét évvel a megalakulás után találtok még kihívást egy koncertben?
Gary Holt: Naná, pontosan ezért csinálom, hogy kimenjek és lezúzzam a népeket. Minden bulit úgy próbálok végigjátszani, mintha az lenne az utolsó.

ekultura.hu: Idén visszatért hozzátok Tom Hunting dobos, aki annak idején alapító tag volt. Mesélnél a doboscsere hátteréről?
Gary Holt: Paul sejtette, hogy Tom esetleg visszatér, és amikor megtörtént, tök normálisan fogadta a dolgot. Imádjuk Pault, remek fickó, világklasszis dobos, de Tom meghatározó eleme az Exodus-hangzásnak, és tizenhét éves korom óta az egyik legjobb barátom, szóval képzelheted, mennyire jó érzés, hogy megint velünk zenél. Az új albumon meg úgy aprít, akár egy gép.

ekultura.hu: Mennyi időt töltöttetek a stúdióban?
Gary Holt: Húsz napot. Az egész albummal és ráadásként még négy számot felvettünk a következőre.

ekultura.hu: Utoljára a 2004-es „A Tempo Of The Damned” albumon dolgoztatok együtt Andy Sneap producerrel (megjegyzem ez az egyik kedvenc Exodus lemezem). Lehet tudni miért döntöttetek ismét mellette? Mi az, amit ő hozzátett a zenétekhez?
Gary Holt: Az 1997-es élő album óta mindig Andyvel dolgoztunk. Ő keverte az utolsó albumot. Olyan, mintha a banda hatodik tagja lenne, nagyszerű haver, és többet ökörködünk vele, mint bárkivel, akivel valaha együtt dolgoztunk. Az ilyesmit élvezni kell, és élvezzük is!

ekultura.hu: Mennyire más Lee Altus-sal együtt gitározni, mint Rick Hunolt-tal?
Gary Holt: Szenzációs volt éveken át Rickkel játszani, Lee mellett pengetni viszont az elképzelhető legkeményebb dolog! Olyan elképesztően teker, ugyanakkor zúzós ritmusjátékos is, így élőben még feszesebben és csikorgósabban szólunk, ráadásul iszonyúan eltalált riffeket ír.

ekultura.hu: Az előzetes infók szerint még ez év végén, vagy a következő elején megjelenik a folytatás, Exhibit B címen. Mondanál valamit erről? Mi az összefüggés a két album között?
Gary Holt: Úgy tűnik, most már csak jövőre jön ki, valószínűleg a mostani után egy évvel. Rengeteg tényezőt figyelembe kell venni, mint például új szerződést kell kötnünk, mielőtt felveszünk bármit is, ezért remélem, hogy mihamarabb tisztázzuk az ügyeket. És igen, lesz kapcsolat a két lemez között, de nem koncept albumról lesz szó.

ekultura.hu: Jól sejtem, hogy a „Funeral Hymn” című szám évek óta érlelődött benned? Legalábbis egy 2004-es interjúban mintha erre utaltál volna, mint egy tízperces gyászénekre? Mesélnél a keletkezéséről?
Gary Holt: Hahaha! Nem ez az a szám! Azon még mindig dolgozom! De azok után, hogy erre az albumra ilyen hosszú számok kerültek fel, a következő lehet, hogy tele lesz rövidebbekkel, vagy legalábbis egypár rövidebb lesz.

ekultura.hu: Ha jól tudom az első videót a „Riot Act” számra forgattátok? Mennyire vagy elégedett vele, mit lehet tudni róla?
Gary Holt: A video még nem készült el teljesen, de szerintem baromi ütős lesz. Többnyire zöld háttérrel vettük fel, így később hozzátehetjük a háttérképeket. Gyűlölöm a videokészítést, csak ütemesen rázod a fejed, de ez lesz az eddigi legjobb videónk.

ekultura.hu: Annak idején azt nyilatkoztad, hogy csak három lemezre szerződtetek a Nuclear Blast kiadóval. Lesz hosszabbítás?
Gary Holt: Nagyon remélem. Imádom a kiadót, és remélem, velük maradhatok.

ekultura.hu: Szerinted az új albumról melyik szám kavar majd olyan visszhangot, mint annak idején a „Scar Spangled Banner”?
Gary Holt: Nehéz megjósolni! Eddig mindegyiknek komoly visszhangja volt, jobban fogadták a lemezt, mint reméltem.

ekultura.hu: Véleményed szerint az USA mikor vonul ki Irakból?
Gary Holt: Haha! Soha, benne ragadtunk a slamasztikában, jó hosszú időre. Vietnam 2007! Csupán rosszabb!

ekultura.hu: Nem is olyan régen, megjelent „A Lesson in Guitar Violence” DVD lemezed. Honnan jött az ötlet?
Gary Holt: Egy csomó gitáros, aki rendszeresen látogatja az üzenő falunkat, felvetette az ötletet, én meg belementem. Úgy gondolták, kéne csinálnom egyet, szóval csináltam. Viszont kemény munka, de jót tett nekem, mert ki kellett gyakorolnom a gyors meneteimet!

ekultura.hu: Ennek kapható dedikált változata is, valamint pár szerencsés gitárleckét vehet majd tőled. Szabadidődben – ha egyáltalán van olyan – foglalkozol oktatással, vannak tanítványaid?
Gary Holt: Nem tartozom a legtürelmesebb tanárok közé. De régóta fontolgatom a dolgot, és régebben adtam órákat is, de annak már jó ideje.

ekultura.hu: Tényleg, mennyi időt töltesz gyakorlással és zeneszerzéssel?
Gary Holt: Mostanában közel sem eleget. De amikor épp albumot készítünk, napi hat-nyolc órákat is.

ekultura.hu: Tudtom szerint már a megjelenés előtt játszottatok koncerteken számokat az új albumról. Tetszett a közönségnek, milyen visszajelzéseket kaptatok?
Gary Holt: Nagyon bejöttek nekik. Rohadt jó volt látni, hogy így reagálnak valamire, amit nem ismernek.

ekultura.hu: Korábban már játszottatok Budapesten. Láthatunk valamikor ismét benneteket magyar színpadon? Esetleg főbandaként?
Gary Holt: Igen. Akkor is főbandaként játszottunk nálatok, és ezt szívesen megismételnénk.

ekultura.hu: Köszönöm az interjút.