FőképMeglehetős izgalommal vártam a sorozat második kötetét. Főleg arra voltam kíváncsi, Eric E. Knight (született 1965. március 7.) mennyire tudja tartani a színvonalat, és vajon sikerül-e újfent lekötnie a figyelmemet.

A válasz: egyértelműen IGEN. Nem érzek törést, a lendület megmaradt, hősünk továbbra is nyitott szemmel és elmével nézi a világot, miközben érzelmeit és együttérzését sem dugja katonazsákja mélyére.
Egyszóval olyan ámerikai bajnokot tisztelhetünk személyében, aki nem nyafog hálószobája sötétjében, de nem is játssza el nekünk a tökös katonát; aki nem gyilkolássza fapofával halomba ellenfeleit, és aki érzelemmentesen szemléli a halált, legyen szó barátról vagy árulóról.

Ám David Valentine számára nem a győzelem az elsődleges. Ő képes pár lépéssel messzebbről nézni a történéseket, a pillanatnyi előny helyett távlatokban gondolkodik – számára legfontosabb a független emberiség fennmaradása.
Márpedig ez a cél a kurianok uralta bolygón mindennapi harcot jelent, hiszen ezek a más bolygóról érkezett élősdik tartják ellenőrzésük alatt a lakosság nagyobbik részét, és szemlátomást nem mondtak le az élőhelyek teljes ellenőrzéséről.
Ami óhatatlanul maga után vonja a hatalomátvétel után negyvenöt évvel is dacoló független területek behódoltatását.

A közöttük lévő széthúzás azonban mindeddig megakadályozta ezt a tervet – ám ez az állapot végéhez közeledik, köszönhetően egy új csapatnak, amely a fura Fordított Kereszt nevet viseli.
Hírüket már hallottuk az előző kötetben, most végre szemtől szemben találkozunk velük, s bizony ez korántsem örömteli esemény.

Az események fősodra kellőképpen izgalmasra sikeredett, miközben egyre többet ismerünk meg az új „világrendből”. A korábban egyformának tűnő kurian zónák közelről már nem is hasonlítanak annyira (leszámítva uraik táplálkozási szokásainak köszönhető alaphelyzet), kíváncsi lennék, milyen lehet az élet Kaliforniában.

A sorozat végleg bekerült nálam az akció sci-fi kategóriába, mivel a hangsúly a cselekményen van, a szereplők jellemrajzával (talán Davidot leszámítva) egyáltalán nem foglalkozunk. Ez persze nem bűn, elvégre nem bírhat mindenki Asimov vagy Clarke tehetségével…

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
A leigázott Föld
A Farkas útja
A Macska választása
Tale of the Thunderbolt
Valentine’s Rising
Valentine’s Exile
Valentine`s Resolve
Fall With Honor – írás alatt

A Kiadó oldala: Beholder Kiadó