Főkép

Roddy Doyle ír író első regényéből készült ez a film 1991-ben. Doyle további két regényt szentelt a Rabbitte családnak (így lett a Barrytown-trilógia), de itt elsősorban ifjabbik Jimmy Rabbitte kap szerepet.  Jimmy ugyanis kitalálja, hogy összehoz egy rockbandát.

Miközben az ifjú menedzser a leendő tagokat keresgéli, összetalálkozik Joey „The Lips” Fagan-nel (akinek becenevét a DVD-n Mókusnak fordították...), egy 40-es fószerrel, aki állítólag egy halom nagy sztár ( James Brown, Stevie Wonder, stb.) mellett fújta már a trombitát. Joey ráveszi Jimmy-t, hogy a The Commitments névre keresztelt banda soul zenét játsszon, mondván, „az írek Európa feketéi, a dubliniak Írország feketéi, az észak-dubliniak pedig Dublin feketéi”.

Aztán szép lassan összeáll a banda, és elkezdenek koncertezni, a pub-ok közönségének mélységes örömére. Csak hát ugye a szex meg a pénz néha kikezdi a rock & roll-t, szóval jönnek a konfliktusok...

Rock szakmai szempontból nem egy dokumentumfilm a The Commitments, de így is sokat elárul a zenekarok életéről. Emellett bődületes mennyiségben van benne tőrölmetszett tapló ír proli humor, megveszekedett jó muzsika (Deco, azaz Andrew Strong hangja valami kegyetlenül ott van!), meg az EU-nak köszönhető felvirágzás előtti Dublinnak a koszlott-kopott, mégis emberi hangulata.

Mondhatni, hogy Alan Parker rendezőnek (A Fal, Evita, Hírnév, Angyalszív, Madárka, Lángoló Mississippi, stb.) ilyen alapanyagból könnyű dolga volt, de hát pont amiatt volt nehéz dolga, hogy elkapja ezt a fergeteges feeling-et. És csont nélkül sikerült neki!

Az már más kérdés, hogy a magyar DVD kiadvány vérforralóan béna. Semmi extra nincs rajta, még magyar hang sem, viszont a magyar felirat sokszor köszönőviszonyban sincs az amúgy baromi ízes suttyó ír-angollal (a film illetve banda honlapja írja, hogy a film 113 perce alatt 145-ször hangzik el a fuck szó, és én mondom, kevés olyan film van, ahol ez rendben van, de a Commitments ilyen).

Egy halom dolgot eleve le sem fordítottak, de az igazi amúgy is az lett volna, ha előveszik M. Nagy Miklós szintén mókás és találó magyar könyvfordítását, és az alapján rakják össze. Remélem, ha egyszer a másik két Barrytown-könyvből készült filmek (A méregzsák, A mozgóbüfé /avagy A furgon/) is DVD-re kerülnek, akkor lesz bennük annyi, hogy így tegyenek

A magyar DVD-kiadás technikai adatai
Hang: 5.1 (DD) angol
Képarány: 1,85:1 (16:9)
Felirat: angol, magyar, bolgár, horvát, izlandi, portugál, szlovén, török

 

Főszereplők: Robert Arkins, Michael Aherne, Angeline Ball, Maria Doyle Kennedy, Dave Finnegan, Bronagh Gallagher, Félim Gormley, Glen Hansard, Dick Massey, Johnny Murphy, Kenneth McCluskey, Andrew Strong, Colm Meaney