FőképGyártó: Twentieth Century Fox
Magyarországon forgalmazza: InterCom
Hazai DVD megjelenés: 2007. június 26.
Listaár: 2990 Ft

Ha minden jól megy, még pár év, és lassan a végére érünk John Carpenter fontosabb/jobb rendezéseinek hazai kiadásával. Amit még hiányolok: Menekülés New Yorkból (1981), A dolog (1982), Vámpírok (1998).
Főként ez utóbbi újrafeldolgozás hiányzik, mivel talán azon fogott legkevésbé az idő, máig nézhető-izgulható. És ugyanolyan kultikus, mint a mai szemmel, sokadszorra nézve bizony kissé megkopott Menekülés.
De remélem majd ezekre is sor kerül (ha már a Menekülés pocsék második részét megjelenésre méltónak találtatott).

Addig is itt van egy másik B-mozi gyöngyszem, az 1986-os Nagy zűr Kis-Kínában. Ez az életmű – véleményem szerint – legjobb korszakából való, előtte a Starman, utána meg A sötétség fejedelme került vászonra.
Fura film, mivel témáját tekintve kilóg Carpenter nyugati ötletei közül. Bár ha figyelembe vesszük, hogy az eredeti forgatókönyv még a vadnyugaton játszódott, és csak a Buckaroo Banzai kalandjainak rendezője, W. D. Richter közreműködése után „modernizálódott”, akkor kicsit érthetőbb létrejötte.

Sajnálatosan az átírás nem eredményezett túlságosan eredeti történetet, jó közepesnek mondhatjuk, aminek bizony van pár gyenge pontja.
Ilyen a zöldszemű lányok bevetése – egyszerűen nem világos, miért kellett kétezer évet várni erre a pillanatra, amikor a főgonosz Lo Pan már évtizedek óta Kaliforniában él, ahol azért nem ritkaság az ilyen szemszín.
De a három elemi démon (Mennydörgés, Eső, Villám) sem sok vizet zavar, pusztán dekorációs céllal vannak jelen (ebből a szempontból azonban időnként frenetikusak). Aztán ott van az újságírónő figurája, ami még náluk is kevesebb jelentőséggel bír.

A színeszek megérdemelten nem kaptak Oscar-díjat, mivel időnként siralmas, mennyire nem játszanak, csak léteznek a vásznon (főként Kim Cattrall okoz csalódást). Ez alól csak a harcművészek jelentenek kivételt, hiszen nincs más dolguk, mint bemutatni tudásukat.

A látványosságok között van pár kritikán aluli (mint például a Mennydörgés halála), vagy az esküvői szertartás mozgólépcsőjének felső bejáratánál lévő neonfényes szobor. Nehéz elhinni, hogy ezért bárkinek is fizettek. Szóval vannak gyengeségek jócskán.

És mégis.

Működik a varázslat: ha az ember elszánja magát, és leül a képernyő elé, akkor nagy valószínűséggel az utolsó percig ott marad.
Sőt, közben még izgul is egy sort, ami részben az összeszokott zeneszerző páros minimalista elektronikus muzsikájának köszönhető. A tekintetet azonban a fehér macsó címszereplő, a néhai marhapásztorok (cowboy) motorizált utóda vonzza.

A Kurt Russell alakította kamionsofőrről (Jack Burton) nehéz eldönteni, világlátott szájhős csupán, vagy valóban belevaló pasi, aki látott már egyet-mást az életben, s két lábbal áll a földön.
Hatalmas arca van, amelyet rajta kívül más nem igazán értékel (udvarlási próbálkozásai például siralmasak), miként akcióhős mivoltában sem okoz csalódást, ennyire „belépőszint” alatt már régen láthattunk főszereplőt teljesíteni.
Gondoljunk csak az esküvői pofozkodásra, vagy a lányszöktetés utolsó harmadára. A hatást tovább erősíti nyugati gondolkodásmódja, aminek pár frenetikus párbeszédet is köszönhetünk (A Föld fekete vére ugyebár).

Mindehhez ideális partner Dennis Dun, aki apró hősszerelmesként (Wang Chi), nem csak a harci kedvet rugdalja ki az ellenfeleiből, hanem kellőképpen mókás beszélgetéseket folytat Jack-kel. Komolyan mondom, időnként muszáj volt röhögnöm rajtuk.

A háttérben rendszeresen lekungfuznak valakit, miközben kapjuk a kínai legendamagyarázatot, látunk mágiát, démonokat és szörnyeket – egyszóval annyira pattogatott kukorica hangulat az egész, hogy az már jó.
Hasonló élményben a szintén kispályás Masters of the Universe sci-fi részesített (Billy Barty és Dolph Lundgren fantasztikus benne).

A kedvező megítéléssel szerencsére világszerte így vannak a rajongók, aminek köszönhetően lassan de biztosan elérte a kult státuszt. Van már South Parkos verzió is!

Meg különben is, lehet elfelejteni a három vihardémon szalmakalapos belépőjét? Jack Burton keresztberúzsos száját? Fehér pólóját? Na ugye.

Ideje volt a 2002-es hazai DVD-t végre magyar szinkronnal piacra dobni – kár, hogy az extrák teljesen lemaradtak.

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (Stereo), angol (DD 4.1), cseh (Stereo), lengyel (Stereo)
Felirat nyelv: magyar, angol, bolgár, cseh, lengyel, román
Kép: 2,35:1 (16:9)

A magyar DVD-kiadás extrái:
egy szál se

Kapcsolódó írásaink:A 13. rendőrörs ostroma (DVD)
Elpusztíthatatlanok (DVD)
Csillagember
A köd (DVD)
Nagy zűr Kis-Kínában (DVD)