FőképBárki bármit mond, vannak olyan emberek, akik képesek egy már megkreált világ keretein belül olyan történetet írni, amely egyrészt „passzol” az alapokhoz, másrészt még izgalmas és szórakoztató is.
Knaak régóta írja az ilyen történeteket, legyen szó akár a „Diablo”, akár a „Warcraft” világáról.
Hogy mi a szerző titkos receptje? Ezt a legnehezebb megmondani. Az biztos, hogy első körben valamilyen szinten ismernünk kell a színhely és a történések folyamát. Ez viszonylag könnyen megtudható, hisz számos számítógépes játék készült már, és ezek elég jól felvázolják a helyzetet.
Második körben el kell olvasni Knaak valamelyik ide vágó szerzeményét.

Nem mesterművek ezek, de valahogy mégiscsak, hiszen jobbak egyenlőre nem születtek. A szerző képes rá, hogy felkeltse az érdeklődésünket, feszültséggel és izgalmakkal teli légkört teremtsen, néha a végletekig reménytelen helyzetekbe hozza a szereplőit, akik persze viszonylag frappáns vagy éppen szívszorító módon oldják meg a problémát.
És persze kerek, egész történetek születnek tollából, amelyek magukban hordozzák a folytatás csíráit.
Ilyen a Meghasadt föld is, amely a Warcraft világának múltjába kalauzol bennünket.

A démoni Lángoló Légió seregei – Azshara, az éjtündék királynőjének hathatós segítségével – betörtek Azeroth világára, hogy minden élőt elpusztítsanak, vagy szolgálatukba állítsanak. Csak kevesen vannak, akik szembeszálltak az uralkodó akaratával.
Ráadásul a világot vigyázó sárkányok leghatalmasabbika megőrült, megalkotott egy pusztító erejű varázstárgyat – a Démonlelket –, melynek segítségével mind a Légió, mind Azeroth lakói ellen fordult.
Azt csak az a kevés, a jövőből visszakerült, beavatott hős tudja, hogy a háttérben még nagyobb, még hatalmasabb erők készülődnek a mindenség elpusztítására.

Persze minden rendeződik, de addig számos csavar, és nem várt fordulat következik. Knaak ugyanis előszeretettel operál azzal, hogy amikor már minden „sínen” lenne, ránt egyet a szálakon és azonnal új szituációban találjuk legkedvesebb hőseinket.
Persze ők meg nem lennének Azeroth hősei, ha nem verekednék ki magukat szorult helyzetükből.

Összegezve a trilógiát: a szerző sikerrel látta el feladatát és megmutatta, hogyan is zajlott le az Ősök háborúja, hogyan verte vissza a Lángoló Légió támadását a megmaradt éjtündék és a világ másfajta lakóinak egyesített hadserege.
Aki a manapság oly divatos játékkal foglalkozik, mint a World of Warcraft, annak mindenféleképpen valamilyen csemegét jelenthet a könyv; már amennyiben érdekli, annak a világnak a története, ahol éppen játszik.
Aki pedig csak úgy veszi kézbe Knaak könyvét, az egy kellemes olvasmánnyal mindenféleképpen gazdagabb lesz.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:A vér szava
Az árnyak birodalma
Halálszárny
Démonlélek
Meghasadt föld

Napkút-trilógia (képregény)
Sárkányvadászat
Jégárnyak
Szellemföldek

Legendák sorozat (képregény)
Warcraft: Legendák 1.
Warcraft: Legendák 2.