FőképAz Adoc-Semic Kiadó immár tíz éve jelentet meg Star Wars-képregényeket a hazai piacon, és az évfordulóra megemlékezendő, idén két különszámmal bővíti a kínálatot.

A választás, az Amerikában (érdekes egybeesésként) épp ugyanennyi ideje napvilágot látott, két részes Jedi Históriákra esett, melyből a messzi-messzi galaxis egy nagyon korai történetét ismerheti meg az olvasó – ez utóbbi információt talán érdemes külön hangsúlyozni azok számára, akik a mozifilmek világát, szereplőit akarnák viszontlátni a kiadványban.

A végtelenül elszánt Star Wars-rajongókat leszámítva, a filmeket körülölelő Expanded Universe (Kibővített Univerzum) a többség számára valószínűleg beláthatatlan méretűvé terebélyesedett az elmúlt jó néhány évben.
A rengeteg könyv és képregény (ill. rajzfilm, rádiójáték, stb.) egyre tovább- és továbbgondolta a Lucas által megteremtett világot, leginkább olyan művekkel, melyek egyes (mellék)szereplők filmeken kívüli kalandjait mutatják be, vagy teljesen új karaktereket hoznak játékba.

A Magyarországon is ismert sci-fi szerző, Kevin J. Anderson (aki az X-akták- és Dűne-köteteken kívül olyan SW-regényeket is jegyez, mint a Mos Eisley mesék vagy a Jedi Akadémia-trilógia) munkája az utóbbi kategóriába tartozik, ráadásul megfejeli az egészet azzal, hogy a történetet Luke Skywalker születéséhez és Palpatine birodalmának bukásához képest ötezer évvel korábbra helyezi.

A cselekmény a fiatal testvérpárt, Gav és Jori Daragont követi, akik szüleik váratlan halála után menekülni kénytelenek az otthonukat jelentő Koros-rendszerből. A kényszer-utazás során egy tőlük ijesztően távol eső bolygóra kerülnek, ahol jó ideje a társaik közül száműzött sötét Jedik uralkodnak.
A fiú és a lány érkezése az amúgy sem családias békében élő Sithek körében újabb indulatokat gerjeszt, ráadásul az új Sötét Nagyúr olyan lehetőséget lát meg bennük, melyet kihasználva végre leigázhatja a Köztársaságot.

A konfliktus tehát végső soron ezúttal is az, amit a Trilógiából már annyira ismerhetünk: a Galaxist több-kevesebb sikerrel igazgató Rend veszélybe kerül, és – Luke Skywalker történetéhez hasonlóan – ismét a viszályban eredetileg nem érintett szereplőkön múlik az univerzum sorsa.

A képregény legszembetűnőbb sajátossága nem más, mint hogy a filmekből megismert világ ez esetben csak nyomokban van jelen.
Korai történet lévén az ismert, és kevésbé ismert szereplők nem lehetnek itt, vagyis csupa idegenül (és, természetesen, furcsán) csengő név fogadja az olvasót; kimondottan üdítőként hat ezután, mikor a kötet kétharmadánál végre felbukkan egy ismerős helyszín.

Ugyanez vonatkozik a megformáltságra is: elsőre talán szokatlanul hat a jedik, a sithek, és a többi figura kinézete, vagy az űrhajók, és a fegyverek megjelenítése, ugyanakkor ez tökéletesen megfelel a képregény aranykort bemutató koncepciójának.

A kulcs tehát a megfelelő hozzáállás: a szélesebb közönség által ismert világétól radikálisan eltérő hangulatú mesét kapunk, mely ugyanakkor gond nélkül élvezhető a tágabban értelmezett Star Wars-galaxis iránti fogékonysággal.
Bár A Sithek aranykorának testvérpár-főhősére ráfért volna még egy kis munka a szerző részéről, az eseményekben gazdag történet kárpótol mindezért, csakúgy, mint a különleges élményt nem nyújtó, mégis korrekt, részletes (néhol egészen látványos) rajzok.

Nem forradalmi, de mindenképp igényes munka, melyhez ráadásul gondos kiadás is társul; az őszre ígért második rész remélhetőleg mindkét tekintetben hasonlóan jól teljesít majd.

Eddig a sorozat alábbi könyveiről írtunk: 
Jedi Akadémia trilógia:
Kevin J. Anderson: Star Wars / Új Rend
Kevin J. Anderson: Star Wars / Sötét Oldal
Kevin J. Anderson: Star Wars / Az Erő Bajnokai

James Luceno: Star Wars - A Gonosz útvesztője
Kevin J. Anderson: Star Wars – Jedi Históriák: A Sithek aranykora
James Luceno: Star Wars - Sötét Nagyúr

Kapcsolódó írások:Star Wars: I. rész - Baljós árnyak
Star Wars III. – A sithek bosszúja
Star Wars trilógia díszdoboz (DVD)
Star Wars: A klónok háborúja

A Kiadó oldala:Szukits Könyvkiadó