FőképA könnyűzene valaha nem feltétlenül, legalábbis nem elsősorban a tánczenét jelentette. Ebbe a kategóriába tartozott sok dal, hangszeres fantázia, no meg parádékon elhangzó katonai muzsika is.
Ilyen, díszszemléken felcsendülő zene a rezesbandák kedvencei közé tartozó, eleven induló, mely műfaj legjelesebb képviselői közül az Atlanti-óceánon innen Edward Elgar, az újvilágban pedig John Philip Sousa neve említésre méltó.

Sousa indulói mindenekelőtt életteli vidámságukról ismerhetők fel. Habár a maga műfajában valóban páratlan zeneszerző tizenévesként megélhette a polgárháborút, muzsikájából mégis afféle önfeledtség sugárzik, ami csupán egy véres csatákat szinte soha nem látott nemzet fiaira lehet jellemző.
Témái, dallamai inkább rokoníthatók a mazsorettek számára komponált menetdalokkal, sőt, akár az operettekkel is, mint a szimfóniákkal, kamaradarabokkal vagy operákkal.

Ezek a hamisíthatatlanul amerikai indulók mégsem sekélyes, hanyagul összetákolt darabok, hanem egy, a fúvós hangszerek, hangszercsoportok adottságait kiválóan ismerő muzsikus remekművei, és mint ilyenek, lényegében megunhatatlanok.

Sokan, főképp a vén kontinens prominens koreográfusai, nem egyszer bírálták George Balanchine-t, amiért Sousa zenéjére hazafias balettet komponált, és ezzel végtelen folyamatot indított el, mely egészen a mai napig - Robert La Fosse és a „Kelta Tigris” Michael Flatley parádés színpadi show-it is beleértve - kifejti hatását, összemosva a magas és alacsony művészetet, és színpompás (dominánsan kék-fehér-piros) külsőségekkel kápráztatja a közönséget.

De elég meghallgatni a „The Fairest of the Fair” dinamikus, fülbemászó átvezető témáját, vagy annak játékos lezárását, esetleg a „High School Cadets” sziporkázó pikolóit és Mozart Harmonienmusicjaival vetekedő kürtbetétét, vagy az „A Century of Progress” dörgő rezeit, és rögtön rájövünk, mi foghatta meg a szentpétervári születésű, majd Franciaországban, végül az Egyesült Államokban alkotó grúz koreográfuszsenit.

A kanadai Gránátosok rezesbandája pedig apait-anyait belead, hogy Sousa indulóinak minden pillanatát felhőtlenül élvezhessük.
Szinte odaképzeljük magunkat egy virágillatú tavaszi napon egy dísztérre, ahol a vörös-fekete díszegyenruhában masírozó fúvósok mögött tarka ruhás tinilányok pörgetik ezüst és arany botjaikat.

Aki kedveli, értékelni tudja az efféle muzsikát, biztosan nem csalódhat sem a zenében, sem az előadásban.

Előadók:
The Band of the Grenadier Guards
Philip E. Hills őrnagy - zenei vezető

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Hands Across the Sea
2. Imperial Edward March
3. The Thunderer
4. The Belle of Chicago
5. The Invincible Eagle
6. The White Plume March
7. The fairest of the Fair
8. From Maine to Oregon March
9. The Gladiator March
10. The Dauntless Battalion
11. The Washington Post
12. The Lambs’ March
13. Manhattan Beach
14. The Review
15. King Cotton
16. Power and Glory
17. The High School Cadets
18. A Century of Progress
19. Semper Fidelis
20. The Crusader
21. “El Captain” March
22. Daughters of Texas
23. The Liberty Bell
24. Sabre and Spurs
25. The Stars and Stripes Forever