FőképAz utóbbi évek mintha a nagy újraegyesülések jegyében telnének. Egyfajta érettségi találkozó-sorozat vagy válás után másodszorra kötött házasságok lázában ég az ős-rockvilág - a nagy öregek talán még egyszer, utoljára bizonyíthatják, hogy amit ők tudnak, amit ők tettek le az asztalra, azt ma már csak kevesen képesek megismételni.

A progresszivitást a dallamossággal mindenki másnál ügyesebben ötvöző Asia - a szupergrupok szupergrupjának - eredeti felállása huszonkét esztendei várakozás után állt össze még egyszer, hogy előbb koncertturnéval majd új lemezzel örvendeztessék meg igazán kitartó rajongóikat.
De aki egyszer hallotta már a Geoff Downes, Steve Howe, Carl Palmer és John Wetton alkotta négyes muzsikáját, az örökre rajongójuk marad, még ha a második album után annyira összekülönböztek is zeneileg a tagok, hogy két évtizeden át nem voltak hajlandók egy színpadra vagy stúdióba lépni egymással.

Nem meglepő ezek után, hogy a tokiói koncerten szinte az egész első album elhangzik, a másodiknak ellenben csupán közel fele, ugyanakkor eljátszanak egy olyan számot, a „Ride Easy”-t is, amit annak idején kizárólag egy kislemez B-oldalára rögzítettek, de Wetton saját bevallása szerint a banda még ma is fontosnak tartja.

Sokkalta izgalmasabb számomra, amikor az Asia a régmúltba kirándul, és egykori csapataik nagy slágereiből válogat.
A Yestől, Howe legnevesebb bandájától megismert „Roundabout” és az „In The Court Of The Crimson King” (a King Crimsontól, ahol Wetton zenélt) korrektül megvalósított klasszikus darabok, az ELP-féle Aaron Copeland feldolgozás, a „Fanfare For The Common Man” feldolgozása ellenben, ha lehet, jobb az eredetinél, míg a Buggles egykor sokat játszott slágere, a „Video Killed The Radio Star” egyenesen fenomenális.

Igaz, Carl Palmernek kissé túlzottan leegyszerűsítettnek tetszhetett Geoff Downes zenéje, Steve Howe viszont ebben a gitárszólóban éli ki igazán magát.
Az, hogy Steve Howe emellett eljátssza az egyik szólólemezén szereplő „Intersection Blues”-t is, csupán ráadás, hiszen ennyi erővel Wetton és Downes is szemezgethetne a kettejük kollaborációjában született két albumról.

A duplaalbum záró száma - és valószínűleg a koncert (utolsó?) ráadása - a mindenkori legnagyobb Asia-siker, a nyolc percesre dagasztott „Heat Of The Moment”.
E dal méltán közönségkedvenc; könnyen énekelhető, tökéletesen eltalált a gitárriff, az egész sodró tempójú, belevaló rocknóta, hamisítatlan örömzene.

A legmeglepőbb talán mégis az, hogy ez a négy zenész szinte semmit sem öregedett, már ami a hangszertudásukat és az ötletességüket illeti, Wetton pedig a mai napig a legjellegzetesebb, legtisztább rocktorkok egyike.
A koncertfelvételekhez épp ezért hallhatóan (vagyis amennyire tudom megállapítani) nem nyúltak hozzá, nem kozmetikázták a kisebb - valójában alig észrevehető - bakikat, és pontosan ettől annyira élő ez a koncertlemez. A gyűjtőknek pedig igazi csemege.

Az együttes tagjai:
Geoff Downes - billentyűs hangszerek, vokál
John Wetton - basszusgitár, ének
Steve Howe - gitár, vokál
Carl Palmer - dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. Time Again
2. Wildest Dreams
3. One Step Closer
4. Roundabout
5. Without You
6. Cutting It Fine
7. Intersection Blues
8. Fanfare For The Common Man
9. The Smile Has Left Your Eyes

CD 2
1. Don’t Cry
2. In The Court Of The Crimson King
3. Here Comes The Feeling
4. Video Killed The Radio Star
5. The Heat Goes On
6. Only Time Will Tell
7. Sole Survivor
8. Ride Easy
9. Heat Of The Moment

Diszkográfia:
Asia (1982)
Alpha (1983)
Astra (1985)
Aurora (1986) EP
Then & Now (1990) válogatás
Live In Moscow (1990) koncert
Aqua (1992)
Aria (1994)
Arena (1996)
Archiva Vol. 1 (1996) ritkaságok válogatás
Archiva Vol. 2 (1996) ritkaságok válogatás
Anthology (1997) válogatás
Rare (1999)
The Very Best Of Asia: Heat Of The Moment (2000) válogatás
Aura (2001)
Silent Nation (2004)
Gold (2005) válogatás
The Definitive Collection (2006) válogatás
Fantasia – Live In Tokyo (2007) koncert