FőképNem is emlékszem, mikor olvastam utoljára ilyen nagyméretű betűkből szedett könyvet. Valamikor kisiskolás koromban lehetett, amikor polcomon még az egész oldalas képekkel tarkított mesék voltak többségben.
A Meselovagok sorozat első kötete elsősorban annak a korosztálynak szól, melynek tagjai még rácsodálkozóban vannak a világra, s minden sokkal egyszerűbb, a meglévő „hiányosságok” könnyedén pótolhatóak a képzelet segítségével.

Témáját tekintve azonban eltér az európai mesekincstől, bátran támaszkodik az utóbbi húsz-harminc év fantasy szellemiségére, és erre alapozva hozza létre saját világát/történetét.

Akinek van kedve, az nekiláthat hasonlóságokat keresni más művekkel, de meglátásom szerint ez teljesen felesleges időpocsékolás: egyrészt ha vannak, ezek az átfedések nem feltűnőek, másrészt cseppet sem valószínű, hogy a kisiskolás lurkók összehasonlító antropológusként veszik kézbe Hinda Vichi (az álnév magyar szerzőt takar) regényét.

Amiben két párhuzamos világ létezik egymás mellet: egyrészt bolygónk, ahogy manapság ismerjük, és a Mesebirodalom, ahol többnyire meselények (manók, tündérek, hobgoblinok, stb.) élnek.
Mindkét helyen vannak jók, vannak rosszak és vannak semlegesek – értelemszerűen ezen csoportok között folyik a pofozkodás, ami már jó ideje tart, és előreláthatóan még így is lesz egy darabig.

De nem is ez a lényeg, hanem a mesebeli kommandósok kicsiny csoportja, amely ránézésre egyedül harcol a gonosz ellen.
Ez már önmagában is érdekes (féltucatnyi korhatár alatti lovag mire juthat a jóval nagyobb létszámú ellenséggel szemben), pedig ez még nem minden. Fegyverként ugyanis nem csak fizikai fegyvereket használnak, hanem…

Kimondottan kiskorúakat megcélzó kiadványról beszélhetünk, így (szerencsére) hiányoznak belőle a véresebb jelenetek, illetve a világ leírása csupán érintőleges – legalábbis az első részben.
Azért megnézném, ahogy anyuka esténként ebből olvas fel csemetéjének.

Modern meséről lévén szó nem hiányzik az internetes háttér sem, ahol gondolom a rajongók vagy szimpatizánsok tölthetik el idejüket (www.fablefortress.try.hu). Remélem ez a tábor elegendő vásárlóerővel bír, hogy a további folytatások nyomtatásban is megjelenhessenek.

A sorozat tervezett részei:
A Világkígyók legendája
Mohanal Varázskönyve
Világok Kapuja