Főkép

Interjú Melissa Ferlaakkal, az osztrák Visions Of Atlantis együttes amerikai származású énekesnőjével.

ekultura.hu: A Cast Away megjelenése óta a Visions Of Atlantis tagjainak fele lecserélődött. Nem volt nehéz egy ennyire új felállással elkészíteni az albumot?
Melissa Ferlaak: Nem, egyáltalán nem volt az… persze az újonnan csatlakozottak egyikeként mondom ezt. A dalszerzés felettébb demokratikus módszerekkel működött, ami újdonságként hatott a banda számára, de végül mindannyian elégedettek voltak az eredménnyel. Szerintem egészen másként szól minden, ha nem csak egyetlen személy írja a dalokat az egész csapatnak.

ekultura.hu: 2006-2007 telén az Edenbridge-dzsel együtt turnéztatok Ázsiában. Éreztek valamiféle zenei rokonságot a közös osztrák gyökerek miatt? Esetleg megpróbáltok kialakítani egyfajta felismerhetően osztrák stílust?
Melissa Ferlaak: Érdekes kérdés… igazából nem is tudom megválaszolni. Úgy értem, amikor a dalokat írtuk, nem az járt a fejünkben, hogy „hú ez nagyon osztrákosnak hangzik”. Haha! Kivéve persze azt a kis részletet a „Nothing Left”-ből, amit Mozarttól kölcsönöztem! Haha!

ekultura.hu: Mit hoztál az Egyesült Államokból és az Aesma Daevából? Mit tudtál hozzáadni a csapat zenéjéhez?
Melissa Ferlaak: Furcsa érzés erre válaszolni. Úgy tűnik, azok közül, akiknek korábban tetszett, amit az Aesma Daevában csináltam, rengetegen átpártoltak velem együtt a Visions Of Atlantishoz, és ez roppant jó érzés volt. Ami a zenét illeti, új dalszerzőt kaptak személyemben, ami korábban hiányzott a csapatból.

ekultura.hu: Most, hogy a Nightwish visszatért, komolyabb versengésre számítasz a gótikus/szimfonikus vonalon, vagy inkább arra, hogy a bandák esetleges sikere egymást erősíti?
Melissa Ferlaak: Ezek a csapatok nem igazán vetekszenek egymással. Inkább erős bajtársi kapcsolat fűz minket a többi hasonló bandához, akikkel korábban együtt játszottunk. Azt hiszem, mindannyian azt kívánjuk, a többiek minél komolyabb sikereket érjenek el.

ekultura.hu: Mit tudsz mondani a Trinity fogadtatásáról? Milyenek a közönség és a kritikusok első reakciói?
Melissa Ferlaak: Eddig az a jellemző, hogy olyanok, akik korábban nem különösebben kedvelték a bandát, megszerettek minket. Sokan nyíltan ki is mondták ezt. Az emberek ezen kívül tényleg belemélyednek a dalokba, és rengeteg mindent kiolvasnak belőlük. Ezt jó látni.
Hallják a stíluskülönbségeket, merre tart ez a zene, akik pedig nem hallják meg, nem is figyelnek rendesen oda, és azok közül valók, akik mindent a műfaj egyetlen nagy bandájához viszonyítanak.
Az ilyenek viszont ugyanígy ítélnek meg minden femme metal zenekart, és most már igazából nem is érdekelnek minket. A műfajban lassan senki sem figyel rájuk.

ekultura.hu: Az új album mennyire váltotta be a TI reményeiteket?
Melissa Ferlaak: Teljes mértékben. A fő célunk az volt, hogy a közönségünket egy olyan albummal ajándékozzuk meg, ami igazán egy velünk és igazán emberi. Olyan dalokat akartunk írni, melyek valódi emberi érzelmeket fejeznek ki, és amelyek a szívünkből fakadnak.
Eddig úgy tűnik, az emberek ráéreztek erre, és mindenekelőtt ebben reménykedtünk. Ezen kívül, mivel magunk voltunk a lemez producerei, még jelentősebbnek érezzük, amit elértünk.

ekultura.hu: Melyik a kedvenc számod a Trinityről?
Melissa Ferlaak: Gyűlölöm ezt a kérdést, mert igazából mintha azt kérdeznéd, melyik a kedvenc gyermekem! Erre egyszerűen nem lehet válaszolni! Haha! De mostanában leggyakrabban a „Darkside Home”-ot és a „Nothing Left”-et hallgatom.

ekultura.hu: Az új anyagból mennyit terveztek eljátszani a soron következő koncerteken?
Melissa Ferlaak: Minden számot! A Trinityről minden dalt, és még néhányat a régebbi albumokról. Már nagyon várjuk, hogy élőben is megszólalhassanak az új dalok!!

ekultura.hu: Idén ősszel Észak-Amerikában fogtok turnézni. Elsősorban erre a piacra akartok koncentrálni, vagy a közeljövőben európai koncerteket is terveztek?
Melissa Ferlaak: Igen, nem sokkal az USA-turné után következik Európa. Ezt ígéretnek is vehetitek! Haha! Azért megyünk először az Államokba, mert kínálkozott a lehetőség. De még júliusban a Cseh Köztársaságban is fellépünk egyszer a Masters Of Rock fesztiválon… érdemes lesz eljönni oda!

ekultura.hu: És Magyarországon láthatunk majd benneteket?
Melissa Ferlaak: Óh, határozottan remélem! Olyan sok jót hallottunk a magyarok eredetiségéről. Úgy érzem, vétek lenne nem ellátogatnunk oda!

ekultura.hu: Köszönöm az interjút!
Melissa Ferlaak: Én köszönöm!