Főkép

Azt szeretem a metal zenében, hogy mindig jönnek új bandák, új hangulatokkal gazdagítva a már eddig is terebélyes választékot. Ezúttal az amerikai közép-nyugatról érkezett egy viszonylag fiatal csapat (nagyjából sejtem merre lehet az indulási helyként megadott Grand Rapids városa, de abban teljesen biztos vagyok, hogy mindentől messze van), hogy megmutassa, miként kell metalcore muzsikát játszani 2007-ben.

Ha rajtam múlik, akkor persze nem sietek becímkézni zenéjüket, mivel az eléggé „koktél” bármiféle elkapkodott azonosításhoz. Van itt deathra jellemző kétlábdob, könnyed hörgéssel kiegészítve, „tiszta ének” (ezt a terminust továbbra is marhaságnak tartom), öntudatos billentyűs, dallamokból építkező kompozíciók, átgondolt gitárjáték, amit időnként szólókkal díszítenek. Mindez modern, arányos hangzással tálalva – egyszóval minden adott a sikerhez.

Amit annak ellenére megérdemelnek, hogy jelenleg különösebben semmi extra nincs a produkcióban. Amolyan kellemes hallgatni, de ha nem hallom, nem érzem hiányát kategória. Bár az is igaz, kellő mennyiségű koncert, valamint hasonló vagy jobb albumok felmutatása simán fentebb juttatja őket a népszerűségi listán. Ebben bizonyára nélkülözhetetlen T. J. Miller énekes orgánuma, ami tökéletesen illeszkedik a zenéhez, van benne erő, van benne érzelem. Komolyan öröm hallgatni, napsugaras mezők jutnak az eszembe róla.

Az sem utolsó szempont, hogy amerikai származásuk ellenére hallhatóan merítettek az európai elődök munkáiból (Childeren of Bodom, In Flammes és egy kevés Nightwish), aminek eredményeként globálisan fogyasztható zenét sikerült Steve Evetts producer és Logan Mader közreműködésével rögzíteniük. Érzékük a dalszerzéshez vitathatatlan, hiszen cseppet sem unalmas majd háromnegyed órával örvendeztetik meg jelenlegi és leendő rajongóikat.

Az angolul értők bizonyára tudnak majd mit kezdeni a hivatalos keresztény metalcore besorolással, de megfelelő nyelvtudás hiányában beérem a szövegíró magyarázatával:
Úgy érzem, magamra találtam dalszerzőként. Már nem félek olyasmikről írni, amikre az előző lemezen legfeljebb utalni mertem volna. A szövegeim mindig is személyesek voltak, az új anyag viszont mélyebb, olyan témákat érint, amiket ki kellett, ki akartam adni magamból.

Ezért aztán csupán a hangszóróból felhangzó zenét kell értékelnem, ami egy pozitív energiát sugárzó, dallamos metál. Természetesen nem a Poison vagy társai stílusában, hanem a XXI. század elejére jellemző felfogásban, ami a metalcore durvaságtól mentesített megszólalását jelenti – bár ha jobban belegondolok, akkor még power metal is lehet – vagy valami hasonlóan élvezetes muzsika. Az biztos, hogy mindenkinek ajánlott, akik valami szép és fémes újdonságra vágynak.

Az együttes tagjai:
T.J. Miller - ének
Jordan Whelan - szólógitár
Mike Church – szólógitár / ének
Ben Schauland - billentyűk
Steve Hetland - basszusgitár
Bone – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Serpent
2. The Wax Walls of An Empty Room
3. Stay Captive
4. Anemia in Your Sheets
5. Maria
6. Dropped from the Cherry Tree
7. Dancing with the Enemy
8. The River Song
9. Sleepless Nights Alone
10. An Undesired Reunion
11. Avalanche

Diszkográfia:
If Love Was Born to Die (2004) EP
Of Love and Lunacy (2005)
The Serpent (2007)