FőképTalán nem szégyen bevallanom: fogalmam sincs, mit illik érteni a hangzástervező („sound designer”) titulus alatt. Annyi világos, hogy Béatrice Ardisson felelt a monacói Hotel Metropole zenei környezetének megteremtéséért, de arról, hogy konkrétan mit is csinált itt, csak sejtéseim vannak.

A lényeg, hogy akár hangszerelő, akár egyszerű kompilátor, vagyis dal- és előadó válogató, Ardisson asszony kiváló munkát végez a maga szakterületén. Ennek legékesebb bizonyítéka az a tizenegy album, amely pályája első öt esztendejében megjelent, és a gyakoriságból ítélve nem is kevés sikerrel büszkélkedhetett.

Béatrice Ardisson gyűjteményei olyasmiként képzelhetők el leginkább, mint a Dalnokok ligájának lemezre rögzített anyagai. Jól ismert dallamok különös koncepciótól vezérelt feldolgozásai, ahol a kiválasztott előadók valósággal új életet lehelnek az amúgy sem ügyetlenül megkomponált slágerekbe.

Hihetetlen ellentét egymás mellett hallani a Soundgarden „Black Hole Sun”-jának bluegrassbe ültetett melódiáját és a Britney Spearstől oly sokat hallott „Baby One More Time” Zappásított metálváltozatát - megjegyezném, hogy a finn Children Of Bodom Britney-feldolgozása, az In Your Face maxin hallható „Ooops… I Did It Again” sem piskóta, Ahmet és Dweezil hasonlóan mellbevágó újragondolása azonban két évvel korábbról származik.

De ugyanilyen döbbenetes élmény José Felicianótól hallani a Stones „(I Can’t Get No) Staisfaction”-jét vagy épp a Eurithmics „Sweet Dreams”-ének törzsi dobokkal kísért, cseppet sem elektronikusan lüktető akkordjait.

E válogatáslemez minden bizonnyal a művésznő ötéves jubileumát hivatott megünnepelni, és aki nem riad vissza az elsőre néha veszélyesnek, meredeknek tűnő kísérletezgetéstől, nem tartja szentségtörésnek a műfajok egymásba ültetését, sok örömét lelheti a lemezen hallható tizenegy, eredeti ötletekkel teli, remekbeszabott feldolgozásban.

Előadók:
Malik
José Feliciano
Ahmet & Dweezil Zappa
Handsome Hank And His Lonesome Boys
Mirwais feat. Craig Wedren
Bang gang
Badmarsch & Shri
Wilson Simonal
Black Mighty Orchestra
Gil et Lou
Strictly East

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Shaft
2. (I Can’t Get No) Satisfaction
3. Baby One More Time
4. Black Hole Sun
5. Miss You
6. Stop In The Name Of Love
7. Get Up
8. Nem Vem Que Nao Tem
9. Ocean Beach
10. Dedicated To The One I Love
11. Sweet Dreams

Diszkográfia:
La musique de Paris Derniere Vol. 1 (2000)
La musique de Paris Derniere Vol. 2 (2002)
Tout le monde en parle (2002)
La musique de Paris Derniere Vol. 3 (2002)
Cloclomania (2003)
Indo Mania (2004)
Kong (2004)
La musique de Paris Derniere Vol. 4 (2005)
Fouquet’s (2005)
Meres & Filles (2005) CD + DVD
Rio Mania (2005)
La collection des reprises décalées ! (2005)
La musique de Paris Derniere Vol. 5 (2006)
Classic Mania (2006)
Bowiemania (2007)
Mania-Cloclomania/Indomania/Riomania (2007)