FőképGyártó: DreamWorks Animation/ Pacific Data Images (PDI)/ DreamWorks SKG
Magyarországon forgalmazza: UIP-Dunafilm
Hazai bemutató: 2007. június 14.

Ez a harmadik részek éve, méghozzá a kevéssé meggyőzőeké. A Pókember förtelmesen nyálas lett, mondják, akik látták, a Karib tenger kalózai meg zagyva és bizonyos tekintetben kiszámítható, mondom én.
A Harmadik Shrek pedig… Az említettekhez hasonlóan látványosabb, mint valaha. Ha ez pozitívum, akkor majd’ mindet elmondtam, amit lehet.

Poénból kb. ugyanannyi van ebben a részben, mint az első kettőben, csak egy kicsit már unalmas, már nem tudnak újat mondani. De sokkal inkább gond, hogy a karakterekből, akiket úgy megszerettünk, nem tudnak többet kihozni.
Megkapjuk ugyanazokat a poénokat, mint eddig (ilyen-olyan paródiák is akadnak bőven), de azokon kívül a legtöbb humor (vagy annak szánt dolog) kb. akármelyik másik hasonló vígjátékban vagy rajzfilmben is szerepelhetne.
Előre kész gegek, Shrekéktől független viccek. Még a legjobb az az aktuális magyar valóságra fordított poén a börtönnél (nem lövöm le).

De az is lehet, hogy a sztori íróit kellene a mocsárba száműzni (akik amúgy nem ugyanazok, mint eddig). Lehet, hogy azzal, hogy behozták a képbe Arthur-t, igen, a kerekasztalosat, megkönnyítették a folytatást, ám szerintem totális iránytévesztés.
És nem azért, hogy hú, a nemes brit-kelta mítoszokhoz nem illik így nyúlni, hanem mert köze nincs az eddigi Shrek vonalhoz. Az vicces volt, hogy és ahogy a klasszikus meséket keverték és kifigurázták, de Arthur nem illik bele.

A történet amúgy annyi, hogy Túl az Óperencián királya (a jó öreg béka) haldoklik. Shrek az örököse, de neki annyira nem hiányzik a királyi pálya, s annyira vágyik vissza a mocsárba, hogy képes és inkább elhajózik felkutatni a másik leszármazottat, aki breki helyére léphet, azaz Arthur-t.
Aki egy enyhén Harry Potter-ízű gimi legnagyobb lúzere, stb., stb.

A másik szál, hogy Szőke Herceg nem hagyja annyiban, hogy lecsúszott a trónról, és összeszedi az összes gonosz mesehőst, hogy visszaszerezzék jussukat. Továbbá Fiona hercegnő, Shrek felesége terhes, amit apuci nem fogad kitörő lelkesedéssel, viszont rémálmai támadnak tőle.
Ennyi. A mondanivaló sem újdonság, a befejezés is előre borítékolható.

És ezzel együtt szórakoztató a Harmadik Shrek, sokat-sokat nevettünk rajta, tényleg.

Csak azt nem tudom, hogy az egész nyomoronc Hollywood-ban hogy nem találtak egy forgatókönyvírót, aki ilyen remek karakterekből, és egy sok mindenre jó alaphelyzetből valami igazán izgalmasat meg érdekeset meg újszerűt tudott volna kihozni?!
Mert azért annyira nem bonyolult a feladat, ez nem a Mátrix 3…

Kapcsolódó írásaink:Jesse Leon McCann: Shrek 2
William Steig: Shrek
Shrek 2 – Képeskönyv a film alapján
Shrek 2 (film)