FőképAki olvasta a Szárnyak háborúját, nagyjából tudja, mit várhat a folytatástól. A hősies, üldözött vörösbegyek és hatalmas, bölcs szövetségeseik, valamint a varjúfélék, mindenekelőtt a mindenkivel acsarkodó, totális hatalomra törő szarkák háborúskodásának története ugyanis nem ért véget a mindent eldöntő csatával, melynek során nem csak a szarkavezér Slyekin, hanem az aprócska, de annál bátrabb Kirrick is életét vesztette.

Madárvilág a szisztematikus fajirtásnak köszönhetően apró madarak nélkül maradt, márpedig a természet rendje ekképp felborult, az ökológiai egyensúly helyreállításához pedig idegen földről kell becsalogatni a kisebb madarakat.
E nehéz feladatot Kirrick párjának, Portiának kellene végrehajtania, úti társául pedig a kissé nyers, de mindig vidám és ésszerűen gondolkodó pirók, Mickey szegődik.

Ezzel egy időben a gyáva ámde kegyetlen és felfuvalkodott Traska is támadásba lendül, igaz Slyekinnél sokkalta alattomosabb módszerekkel igyekszik zavart kelteni Madárvilágban és bosszút állni Kirricken.
Terve megvalósításához a lassú felfogású, de annál erősebb testű dolmányos varjakat állítja csatasorba, valójában azonban cselszövéssel, Kirrick gyermekeinek foglyul ejtésével és a Bölcs Bagoly tőrbe csalásával akarja elérni, amit akar.

A bosszúvágy ugyanakkor másvalaki lelkében is megfogant. A Traska által megerőszakolt szarkalány, Katya az erőszaktevő elleni bosszúra neveli fiát, amint a kis Venga kibújik a tojásból. Venga így szintén útra kel, hogy megkeresse és elpusztítsa az édesanyja életét egykor tönkretevő gonosz szarkát.

A Szárnyak birodalma tehát elődjéhez, kötetpárjához hasonlóan küldetésregény, melyben ezúttal a Star Warsé helyett Tolkien örökérvényű meséjének, a Gyűrűk urának - no meg tucatnyi erre épülő fantasynek - főbb toposzaira és cselekményfordulataira ismerhetünk rá, keverve a színvonalasabb hollywoodi akciófilmek elengedhetetlen alkotóelemeivel és cselekményszövésével.

Ha tetszett az első rész, a másodikat éppily nehéz lesz letenni. És ami még ritkábban fordul elő a mai népszerű irodalomban: noha a mesék sémáinak megfelelően a rossz elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megbűnhődik, a regény végén kisebb katarzist élhetünk át az elvárt megkönnyebbülés mellett.

Az egyetlen veszély, ami Clive Woodall magával ragadó kettős regényét fenyegeti az, hogy esetleg szarkamódra lecsap rá valamelyik animációs stúdió, és amerikaiasan lebutított, vagy felháborítón bugyuta adaptáció születik az amúgy tökéletes arányérzékkel és technikai tudással (nem mellékesen, kitűnően magyarított) műből.

Eddig a szerző alábbi regényeiről írtunk:Szárnyak háborúja
Szárnyak birodalma