FőképSuperman a Lánchíd-felett! Fenomenális héroszok egyletet alapítanak a bűnözők megzabolázására! Bármelyik bulvárlapnak legkevesebb kétszeres eladott példányszámot biztosítanának ezek a szalagcímek, elvégre a tünékeny sztárok kisszerű hétköznapi nyavalygása helyett sokkal izgalmasabbak azok a hősök, akik a köz védelmében villogtatják kivételes erejüket.
Sajnálatos módon 2007-ben a héroszok sem álruhában, sem anélkül nem végzik áldásos ténykedésüket, így aztán nekünk kell – jól-rosszul – elvégezni az ő munkájukat.

Tokaji Zsolt (1971) új könyvében azonban egészen másként mennek a dolgok. Mielőtt azonban részletezném a jó hírt, sietek bejelenteni ámulatomat, mivel előzmények nélküli ez a váltás. A korábbi két könyvéhez és fordításaihoz képest (számomra) teljesen új irányba megyünk – de ez egyáltalán nem baj, sőt, kifejezetten kellemes meglepetés.

Majd harminc évvel korábban, főként a fiatalabb sci-fi rajongók számára egyfajta revelációval ért fel az 1979-ben megjelent 39-es Galaktika.
A külföldi novellák után ebben rég elfeledett hazai írók művei szerepeltek, felfedve egy olyan világot, amikor a technika és az ember még nem állt annyira távol egymástól, sőt az irodalomban jegyzett írók sem tartották méltóságon alulinak, ha ebben a műfajban is kipróbálták magukat.
Archaikus nyelvezet és technikai fejlettség egyedi miliőben egyesült pár évtizedre, hogy aztán a különféle politikai és irodalmi rendszerváltások elsöpörjék az egészet.

Na ennek a hangulatnak a visszfényét érzem a Turulfiban! Nyakonöntve a képregényekből ismerős szuperemberekkel! Magyar szuperemberekkel!

Az első pár oldal után pestiesen szólva meg voltam véve, mondhatni gyermeki örömmel habzsoltam az oldalakat, élveztem a nyelvújításra emlékeztető kifejezéseket, lestem a történet bonyolódását, a sebtiben odavetett technikai magyarázatokat, no meg a gyarapodó országra elszórtan fellelhető utalásokat.

Úgy gondolom mindannyiunk érdekében az lenne a kívánatos, ha Tokaji Zsolt nekiülne és szépen sorban megírná Turulfi előzményeit és az utózmányait. Mert szükség van ilyen könnyűszívű történetekre, amelyek egyszerre elcsábítanak, és szembesítenek egyes negatív tulajdonságainkkal.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:Szólítsatok Brad Pittnek!
Turulfi