FőképA thrash metal első és második hullámainak lecsengésével a fősodorbeli médiumok lényegében eltemették a műfajt.
A zászlóshajók - a Metallica, a Megadeth, az Anthrax, a Slayer, a Sepultura - ugyan még tevékenyek, de a fénykorhoz fogható üzleti és kritikai sikerekre nem számíthatnak, a Pantera pedig Dimebag Darrell tragikus halálával kiszállt a bizniszből.

Igazi megújulást csakis az ifjabb generáció zenéje hozhat. Ebbe az újabb nemzedékbe tartozik a főként indusztriális metál-bandaként kategorizált Static X is, akiknek egyéni ízű húrnyűvésére és hörgő-pörgős énekére A kárhozottak királynője című filmben, és annak kísérő klipjében figyeltem fel.

Wayne Static csapata kiváló érzékkel keveri a Ministry muzsikájára jellemző monoton, elektronikus hangmintákat - amihez egy kis nu-metal feelinget is hozzápakolnak, mintegy a modernség jegyében -, a hardcore metal elementáris riffjeivel és a klasszikus thrash magas regiszterekben játszott, iszonyatsebes, a kromatikától vissza nem riadó, valahogy mégis dallamos gitárszólóival.

Ami azonban a zenekar valódi védjegyének tekinthető, az Wayne Static karakteres éneke. Elég a „Behemoth” című nótát meghallgatni, hogy megtudjuk, miről is beszélek. Reszelős, kissé szellős, ugyanakkor férfias torokhang ez, ami lényegileg különbözik a death vagy a grindcore hat láb alattról feltörő hangszál-haláltusáitól.

Aki pedig mindenekelőtt korszerű „iparosított” thrash metal gitárszólókra vágyik, nyugodtan hallgassa csak meg Koichi Fukuda remekléseit a „Cuts You Up”-on vagy a kissé keleties (habár nem japáni, hanem inkább arab-bizánci) fűszerezésű „Electric Pulse”-on. Rövid, de annál sokatmondóbb elszállások ezek, a huszonegyedik század minden elfojtott frusztrációjával és talán örömével.

Nagyszerű kis album a Cannibal. Kezdő metálosoknak mindenképp ajánlott, ám akik a régi nagyokon nőttek fel, azok sem fognak csalódni Wayne Static zenekarának legfrissebb áttörési kísérletében.

Az együttes tagjai:
Wayne Static - ének, ritmusgitár, programozás
Tony Campos - basszusgitár, vokál
Koichi Fukuda - szólógitár
Nick Oshiro - dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Cannibal
2. No Submission
3. Behemoth
4. Chemical Logic
5. Destroyer
6. Forty Ways
7. Chroma-Matic
8. Cuts You Up
9. Reptile
10. Electric Pulse
11. Goat
12. Team Hate

Diszkográfia:
Wisconson Death Trip (1999)
Machine (2001)
Shadow Zone (2003)
Beneath… Between… Beyond… (2004) válogatás
Start A War (2005)
Cannibal (2007)
Cannibal Killers Live (2008) koncert
Cult of Static (2009)