FőképAmerika nagy bajban van. Sokkal nagyobb bajban, mint gondolnánk. Évek óta lelkiismeretesen figyelem a kontinens zenei életét, és egyre ritkábban kapok a fejemhez egy előadó hallatán: „Na végre, erre vártam!”
Nos, ez történt úgy egy éve, amikor meghallottam Corinne Bailey Rae nótáját, „Put Your Records On” címmel. „Milyen helyes kis csaj, aki végre tisztességes blueszal kevert popot vagy soult énekel. És ráadásul déli is.”

Aha. Markánsabbat, izmosabbat nem is tévedhettem volna. Egy. Corinne Bailey Rae angol, illetve az is csak félig, hisz apja St. Kittsről származik. Kettő. Helyes nő, hisz most 28 éves. Három. A fentiek értelmében köze nincs az amerikai Délhez.
Egyvalamiben azonban nem tévedtem: a blueszal kevert popot meg a soult úgy énekli, ahogy azt a műfaj legnagyobbjai tették a 70-es évek a Stax lemezcég istállójában. Persze annyira nem karcosan, ragadósan, füstösen, de mégis hasonlóan.

Mert az van, hogy Amerika le van maradva. Alaposan. Mindent elönt, elnyom az r ’n’ b, vagy ha az nem, akkor hangosan gitározós-nyüglődős-éneklős csapatok falramászást előidéző sikere.
Nincs új a Nap alatt Amerikában egy ideje, és az a legnagyobb ciki a világon, hogy az angol énekesek/énekesnők/bandák a hagyományosan amerikai műfajokban is lenyomják őket, lásd blues, funk, soul. Meg a többi.

A plasztikénekesek pudingjának a képzavar ellenére a koncert a próbája. Az élő felvétel. Mert akkor válik el az izé a májtól. Mondjuk nekem nem is voltak fenntartásaim Corinne koncertjét illetően.
Illetve koncertjeit illetően, mert a kiadvány egy koncert CD-ből és egy koncert DVD-ből áll. A képet Londonban rögzítették (ugyanabban a St. Luke’sban, ahol Sting Dowland-koncertjét is), a hangot meg New Yorkban.

És rögvest ki lehet jelenteni: mindegy, hogy hol, Corinne Bailey Rae jó. Persze az rögvest kitűnik, hogy nem Aretha Franklin, Chaka Kan vagy éppen Joss Stone adottságait tudhatja magáénak, de éppen ez a bája.

Az énekesnő hangja egyedi, hallatlanul kellemes, egyszerűsége ellenére nagyon magabiztos, és kiválóan tud énekelni. (Ma ez nem felvételi követelmény a popsztárok állásinterjúin.) A zene meg magával ragadó.
Elsőrangú csapat kíséri mindkét koncerten, hibátlan a hangszerelés, a keverés, minden. Maga Corinne Bailey Rae meg ellenállhatatlan. Olyan különleges, egyedi báj árad belőle, aminek férfi (meg nő) legyen a talpán, aki hátat tud fordítani.
Ahogy ott áll szégyenlősen a mikrofon előtt egy megalázóan egyszerű ruhában, és szemlesütve olyanokat énekel, hogy kapkodom a fejem.

Mert ennek a nőnek van mélysége, magassága, meg minden a kettő között. Tudja a bluest, de még hogy.
A Led Zeppelintől ismert „Since I’ve Been Loving You” irgalmatlan erejű blues, amit ez a vékony, bájos teremtés olyan erővel ad elő, hogy csak borzongani lehet bele. Mindegy, hogy mit énekel, saját dalt, feldolgozást, minden megy neki. Mindent tud.
A zenéjére ugyanaz a légies báj, szomorkás kedvesség jellemző, mint a stúdióalbumon. Csak talán itt még jobban átjön.

Tulajdonképpen nincs itt semmi baj. Az, hogy Amerikát egy ideje alaposan leelőzte és leiskolázta Anglia, nem újdonság. És nem is baj. Nekünk nem. Addig, amíg ilyen előadók ilyen lemezeket csinálnak, addig egyáltalán nem.

Előadó:
Corinne Bailey Rae – gitár, ének

Közreműködők:
Jan Ozveren – gitár
The London Session Orchestra – vonsósok
Jason Rae – altszaxofon
Jim Corry – tenorszaxofon
Malcolm Strachan – trombita
Alexander Bennett – billentyűsök
Oroh Angiama – basszus
Sam Blue Agard – dob
LaDonna Harley-Peters, Vicky Akintola – vokál


A lemezen elhangzó számok listája:
DVD: (koncert a londoni St. Lukesban)
1. Call Me When You Get This
2. Trouble Sleeping
3. Breathless
4. Enchantment
5. Till It Happens To You
6. Since I`ve Been Loving You
7. Like A Star
8. Put Your Records On
9. Butterfly
10. I`d Like To
11. Choux Pastry Heart
12. Seasons Change
13. Documentary /Interview /Music Video
14. Put Your Records On
15. Trouble Sleeping
16. Like A Star
17. I`d Like To

Bonus CD:
(Koncert a New York-i Webster Hallban)
1. Call Me When You Get This
2. Trouble Sleeping
3. Breathless
4. Enchantment
5. Till It Happens To You
6. Since I`ve Been Loving You
7. Like A Star
8. Put Your Records On
9. Butterfly
10. I`d Like To
11. Choux Pastry Heart
12. Seasons Change

Diszkográfia:
Corinne Bailey Rae (2006)
Live in London & New York (CD+DVD) (2007)