Főkép

Sok minden fér a világzene fogalomhalmazába, mind műfajilag, mind minőségileg. Amit populárisan világzenének neveznek, általában túl cukros, se ide, se oda nem illő muzsika olyan fülek számára, amiknek nincs konkrét, kialakult zenei gusztusuk. Ez - hála érette az égieknek - távolról sem igaz a legjobbakra, az olyan művészekre például, mint Loreena McKennit.

Minden embert érnek kisebb-nagyobb tragédiák, mialatt végigtapos az életén, hol két lábbal, vasalt bakanccsal, hogy lábujjhegyen és mezítláb. Igaz ugyan, hogy ez az album már megszületett, amikor megtörtént, de Loreena McKennit átélte a legvisszataszítóbb rémálmokat, amit az élet súghat a fejünkbe. És itt a különbség művész és kontár között. Ezek súlyos szavak, de erről van szó: egy művész szellemi és lelki világa legalább olyan sokkal gyarapodik a lélekszorító tragédiáktól, mint a kellemes élményektől. Talán még többet is. És ezt a művész felhasználja, még ha újra át is kell élnie az eseményeket.

Loreena McKennit korábbi albumaira is jellemző, hogy elkerüli az egyhangúság vermét, amibe a világzene legjobb képviselői is gyakran belecsúsznak. The Mask And Mirror című albuma olyan változatos, mint maga a világ. Nem meglepő, hogy az album hosszú utazások alatt született az énekesnő fejében és ez az élmény érezhető is a zenéből. Persze sokan tesznek hosszú utazásokat, mégsem csiholnak ki magukból egy köpetet sem, legfeljebb ha por megy a szájukba. Megint mások képesek egy szobában eltöltött élet közepette is világokat adni a halandóknak.

Az album leginkább a kelta érzést ülteti a hallgatóba. Nem szaladunk azonnal aranysarlóval fagyöngyöt vágni és imádni a természetet - bár bölcsebben tennénk -, de kétségtelen, hogy a hangulatot jól elkapja.
Annyira, hogy az egyik dal még egy Avalonról szóló filmből is visszaköszön.

Eddig jó, de még szó sem volt a nő hangjáról. Ha ilyen hangja volna a feleségemnek, még azt is élvezném, ha ordítozik velem. Egyebekről nem is szólva. Nem is tudom, ha a hegyi kristály bársonyba öltözne és meg tudna szólalni - Ja? És lenne fülem, hogy halljam -, talán neki lenne ilyen hangja. Vagy még neki sem. Szóval Loreena McKennit a világzenészek közül is kiemelkedik, The Mask And Mirror című lemeze pedig képes elvarázsolni még akkor is, ha úszunk a realitásban.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Mystic’s Dream
2. The Bonny Swans
3. The Dark Night Of The Soul
4. Marrakesh Night Market
5. Full Circle
6. Santiago
7. Cé Hé Mise Le Ulaingt / The Two Trees
8. Prospero’s Speech

Diszkográfia:
Elemental (1985)
To Drive The Cold Winter Away (1987)
Parallel Dream (1989)
The Visit (1991)
The Mask And Mirror (1994)
The Book Of Secrets (1997)
Live In Paris And Toronto (1999)
An Ancient Muse (2006)
Nights from the Alhambra (2007) koncert DVD
A Midwinter Night`s Dream (2008)
A Moveable Musical Feast (2008) DVD