FőképBrixton egyik legnevesebb és legismertebb klubja, a Brixton Academy méltán híres arról, hogy az itt fellépők külön albumot/koncertfelvételt szentelnek az eseménynek. Azt hiszem, mi is leginkább a „Live at Bixton Academy” és hasonló elnevezésű dolgok révén tudunk róla.

A 2004-es Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus dupla album megjelenését követő koncertturnék állomásai közül én nem találtam ezek után meglepőnek, hogy pont az ezen a helyszínen felvett anyagot jelentette meg az együttes DVD-n.
Mindezt megfűszerezték a Londonban található „Hammersmith Apollo”-ban készült felvételek legjobb darabjaival és persze egy nagy kupac promó anyaggal.

Mivel nemrég - 2007 márciusában - Cave úr a Grinderman nevű zenekarával „debütált”, illetve állítólag turnézni a Bad Seeds nélkül indul majd, nem valószínű, hogy idén a Nick Cave & The Bad Seeds új anyaggal jelentkezzen.
Így, ezekben az ínséges időkben kapóra jön egy ilyen kiadvány, csökkentendő és/vagy csillapítandó éhségünket.

A rossz nyelvek meg mondhatják, hogy Cave biztos tudta már, mikor akar a Grindermannal a világot jelentő deszkákra lépni, de hogy több vasat tartson a tűzbe, és ne lanyhuljon az érdeklődés a Nick Cave & The Bad Seeds iránt… Nem folytatom.

Az első korong a tökéletes egyszerűség jegyében született. Betesszük a lemezt; vagy indítjuk a koncertet, vagy a hangrendszerünket tudjuk beállítani és utána elindítani a koncertet. Választhatunk a számok között vagy egyben az egészet a nyakunkba. És ennyi. Nincs más a DVD-n.
Nincs multimédiás bohóckodás, nincs képgyűjtemény, nincs feliratválasztás, meg tudom is én micsoda. Minek?! Zene van, látvány van. Hisz ezt akartuk, ezért vettük meg. Nesze nekünk, most megkaptuk.

Hetvenhat percnyi Nick Cave & The Bad Seeds áramlik kőkeményen, lágyan, depressziósan, elborultan (és még sorolhatnám) az agyunkba. Pillanatok alatt rabjai leszünk a varázslatnak és fáj, hogy viszonylag hamar véget ér.

Nem tudom, tetszettek-e már látni Nick Cave & The Bad Seeds koncertet, de hogy mennyire a zene a lényeg, azt hiszem, jól példázza az, hogy a „Thank you!”-n kívül szinte semmi nem hagyja el Cave száját két szám között, vagy még az sem.
(Ja, akinek nem lenne meg, ez az a fószer, aki Kylie Minogue kisasszonnyal együtt énekelte a „Where the Wild Roses Grow” című számot.)

A „zene mindenek felett” elvet követve elmondható, hogy az együttes egy sima, egyszínű világos leplen kívül semmilyen külső show-elemet nem vonultat fel. Természetesen, ahogyan azt megszokhattuk az utóbbi időben, az öltöny szinte kötelező fellépő-ruha, amelyből a zakó is csak a koncert végére kerül le Cave-ről.

Különlegességként azt mindenféleképpen meg kell említeni, hogy elsőként itt lépett fel a zenekar egy gospel kórus által kísérve, ami igazán egyedi és új hangzásvilágot eredményezett. (Talán ennek folyományaként lehet felfogni a 2005-ös Sziget Fesztiválos fellépésüket, amelyet én és ott lévő barátaim is a „csendes-ülős” kategóriába soroltunk. Arról már nem is beszélve, hogy alig-alig ismertük fel az örökbecsű „slágereket” annyira megváltoztak.)

Az operatőri munkára nem lehet panasz, nekem különösen tetszettek azok a snittek, amikor Cave árnyékát látjuk a Brixton Academy falára vetülve. És persze a „kameramannok” számára kihagyhatatlan volt egy közeli a teljesen sötét színpadon rágyújtó Cave-ről, aki szinte az egész koncertet végigfüstölte.

A második DVD már kicsivel több szabadságot biztosít, de továbbra is az egyszerűség és az elegancia dominál. Jelenetválasztás, audio-beállítás, majd tovább.
A „Bring it On” videoklip forgatásán illetve az Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus lemez készítéséről szóló rövidfilmre pöttyinthetünk feliratot, de aztán itt vége a fékeveszett nyomkodásnak, ismét rettentő hamar a lényeghez jutunk.

A kettes korongon nagyon is érezhető a reklámszag. A Hammersmith Apollóban felvett számok közt vágások vannak és a megtekinthető hét nóta mindössze ízelítőnek mondható.

A humoros The „Bring It On” Shoot leginkább feszültségoldónak vagy hangulatjavítónak mondható (annak legalábbis, aki nincs a Nick Cave & The Bad Seeds muzsikájához szokva). Bemutatja, hogyan is készült ez a videoklip valójában, milyen kemény/laza munka van mögötte.

A promóciós videók magukért beszélnek, de mindenféleképpen meg kell említenem a kedvencemet, a „Babe, I’m on Fire”-t, amelyet cirka tizenöt perces hosszával azonnal a szívembe zártam. Remélem valamikor majd „live” is megcsodálhatom, bár eléggé megterhelő lehet végigtolni ezt az időt élőben.

Az „Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus - A Short Film” a megszokott „Így készült a legújabb lemezünk” filmecske, amiből kiderül, hogy Cave még nagyobb dohányos, semmint azt színpadi tevékenysége alapján gondolnánk.

Összességében a két korong jól kiegészíti egymást; az első komolyságát, feszességét jól ellenpontozza a második sokszínűsége és néhol határozott vidámsága. Ha valaki netán a Nick Cave & The Bad Seeds-ről azt gondolta, hogy az űrből jöttek vagy tudom is én és nem két lábon járnak a földön, azok biztosan változtatnak a véleményükön. A rajongóknak kötelező… stb. stb. stb.

Az együttes tagjai:
Brixton Academy, London
Thuesday 11th November 2004


Nick Cave - ének, zongora
Martyn P Casey - basszusgitár
Warren Ellis - hegedű, mandolin, buzuki, furulya
Mick Harvey - gitár
James Johnston - orgona, gitár
Conway Savage - zongora
Jim Sclavunos - dob, ütősök
Thomas Wydler - dob, ütősök
Háttérénekesek: Wendi Rose, Ase Bergstorm, Eleanor Palmer, Geo Onaymake a „The London Community Gospel Choir”-ból

Hammersmith Apollo, London
Saturday 7th June 2003


Nick Cave - ének, zongora
Martyn P Casey - basszusgitár
Warren Ellis - hegedű
Mick Harvey - gitár
James Johnston - orgona
Conway Savage - zongora
Jim Sclavunos - dob, ütősök
Thomas Wydler - dob, ütősök
Vendégénekes a „Bring it On” című számban: Chris Bailey

A lemezen elhangzó számok listája
DVD 1:

Brixton Academy, London
Thuesday 11th November 2004

Hiding All Away
Messiah Ward
Easy Money
Supernaturally
The Lyre of Orpheus
Babe, You Turn Me On
Nature Boy
Get Ready For Love
Carry Me
There She Goes, My Beautiful World
Gods is in The House
Red Right Hand
The Ship Song
Stagger Lee

DVD2:
Hammersmith Apollo, London
Saturday 7th June 2003

Wonderful Life
Nobody’s Baby Now
Bring it On
Sad Waters
Watching Alice
Christina the Astonishing
Wild World

Extrák:
The „Bring it On” Shoot

Promotional Videos: Bring It On / Babe, I’m on Fire / Nature Boy / Breathless / Get Ready For Love

Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus - A Short Film

Diszkográfia
Studiólemezek:
From Her to Eternity (1984)
The Firstborn Is Dead (1985)
Kicking Against the Pricks (1986)
Your Funeral, My Trial (1986)
Tender Prey (1988)
The Good Son (1990)
Henry`s Dream (1992)
Let Love In (1994)
Murder Ballads (1996)
The Boatman`s Call (1997)
No More Shall We Part (2001)
Nocturama (2003)
Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus (2 CD) (2004)

Koncertlemezek és válogatások:
Live Seeds (1993)
The Best of Nick Cave and the Bad Seeds (1998)
B-Sides & Rarities (3 CD) (2005)
Abattoir Blues Tour (2 CD + 2 DVD) (2007)

Video és DVD megjelenések:
The Road to God Knows Where - US tour documentary film
Live at the Paradiso - Live in Amsterdam, Netherlands
Nick Cave and the Bad Seeds: The Videos
God Is in the House - Live in Lyon, France
The Abattoir Blues Tour, Live at the Brixton Academy, Hammersmith Apollo, etc. - (2 DVD + CD)