FőképJóllehet, a tanulságos állatmesékről rögtön a Vuknak vagy A vadon szavának illene eszembe jutnia, Clive Woodall madárregényéről mégis a Star Wars, a jó és a sötét oldal örök küzdelmét megéneklő filmeposz (avagy űroperett) ugrik be.
Talán az sem véletlen, hogy a szerző nevét elsőként a fantasztikus történetek honlapján adja ki az internetes kereső.

Az indítás, a kegyetlen szarkák elől menekülő kis vörösbegy szorult helyzete eleve sok hasonlóságot mutat az Egy új remény kezdő képsoraival.
Az pedig, hogy Kirricknek (mert így hívják hősünket) ezek után nemes és a lehetetlennel határos feladattal kell megbirkóznia, szintén nem kizárólag a népmesék legkisebb fiának alakjára utal (habár itt is három próbát kell kiállnia a kismadárnak), hanem Luke Skywalker és Han Solo reménytelennek tűnő küldetését is felidézi.

A bölcs és a Madárvilág békéje felett őrködő Baglyok Tanácsa pedig minden kétséget kizáróan a Jedi Tanácsra hajaz, még ha a nagytestű éjjeli ragadozók nem rendelkeznek is Yodáéhoz fogható képességekkel.
Legbölcsebbjük mindamellett a nagy fülű, zöld manóéval rokonítható, rendkívüli leleményességgel old meg egészen kilátástalan helyzeteket.

Ám ennél is meglepőbb a második világháborúval húzható párhuzam. A szarkák vezére, Slyekin könyörtelen hatékonysággal irtja a varjúféléknél kisebb testű, torz gondolkodásában ebből következően alacsonyabb rendű madárfajokat.
Efféle genocídiumra pedig tudvalevőleg a holokauszt kivételével nem került sors az ipari forradalom óta.

A regény értékét mégsem e párhuzamosságok és utalások adják, hiszen a Szárnyak háborúja önmagában is tökéletesen kidolgozott alkotás.
A lendületes elbeszélés magával sodor, s noha a cselekményszálak szövése nem feltétlenül a kiszámíthatatlan fordulatokra épít, az apró részletekben elszakad a mesepanelekből építkező modern fabulák kliséitől, és üdítően ügyes megoldásokkal köti le még az idősebb olvasókat is.

Reményt keltő, hogy immár nem csak varázslótanoncokról, ifjú vámpírokról szóló és egyéb fantasy elemekből táplálkozó gyerekkönyvek jelennek meg, hanem lassanként egy másik vonulat, a beszélő, gondolkodó állatok kalandjait elbeszélő történetek is visszakerülnek a mai mesék eddig árnyalatokban kevésbé gazdag palettájára.

Eddig a szerző alábbi regényeiről írtunk:Szárnyak háborúja
Szárnyak birodalma