FőképA hagyományos értelemben vett filmzene elsősorban nem különféle szerzőktől átvett szerzemények gyűjteménye, hanem az adott mozihoz komponált „háttérzene”, aminek szerepe a látvány hangsúlyosabbá tétele, aláfestése.
Ez többnyire alárendelt szerep, hiszen az esetek nagy részében később ritkán emlékezünk a félhomályos teremben hallottakra, és menet közben sem erre figyelünk. Persze vannak kivételek, amikor a zene annyira jól sikerül (vagy a mozi annyira gyenge), hogy a muzsika önálló életre kel.

Azért általában nem ez a jellemző, így aztán a filmzenelemezeknek, rendszerint nincs más szerepe, mint az otthon nyugalmában hallgatva felidézze a látottakat. Úgy vélem Tyler Bates 300-a ebbe a kategóriába tartozik.
Ha ugyanis a spártaiak hősies pofozkodásának vizuális ismerete nélkül közelítünk a koronghoz, akkor enyhe csalódásban lesz részünk. Az egymás után sorjázó huszonöt szerzemény ugyan kellemes időtöltés, ám nem okoz katartikus élményt, szépen belesimul napjaink divatos zajongásába.

Klasszikus nagyzenekar keveredik metalt idéző elektromos gitárral, mindezt kórus és világzene egészíti ki. Ezzel gyakorlatilag minden lényeges tudnivalót elmondtam a majd órás albumról, ami összességében élvezetes, kellő hangerőn kimondottan lehengerlő és dinamikus – csak éppen korábban is hallottunk már effélét.

Értem én, hogy a rendező kérésére egyetlen szám sem hosszabb két-három percnél, de ennyi idő alatt Bates nem tudja teljesen kidolgozni a történet megkövetelte epikus hangulatot.

Ám ha a moziból hazafelé menet vásároljuk meg a CD-t, akkor jó vásárt csinálunk, elvégre minden fontosabb jelenethez köthető zene – a többi pedig már csak az emlékezőtehetségünkön múlik.

Érdekességként megjegyzem, hogy három tételnél felmerült a plágium gyanúja. Egyrészt az 1999-ben forgatott, szintén szandálos Titus című film két tételét vélik egyyesek felismerni Batesnál, valamint egy hagyományos makedón dal esetében is felmerül az átvétel lehetősége.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. To Victory
2. The Agoge
3. The Wolf
4. Returns A King
5. Submission
6. The Ephors
7. Cursed By Beauty
8. What Must A King Do?
9. Goodbye My Love
10. No Sleep Tonight
11. Tree Of The Dead
12. The Hot Gates
13. Fight In The Shade
14. Come And Get Them
15. No Mercy
16. Immortals Battle
17. Fever Dream
18. Xerxes` Tent
19. Tonight We Dine In Hell
20. The Council Chamber
21. Xerxes` Final Offer
22. A God King Bleeds
23. Glory
24. Message For The Queen
25. Remember Us

Kapcsolódó írás:300 (mozifilm)