FőképAz 1981-ben alakult amerikai Metal Church eddigi pályafutásának legjobb lemezét jelentette meg 1993-ben, ami csak a két évvel korábban megjelent The Human Factorhoz mérhető.
Keserű fintoraként a sorsnak, a tagok, nem sokkal az album megjelenését követően feloszlatták a jobb sorsra érdemes együttest, hogy aztán évekkel később újrakezdjék.

Na mindegy, jelen korong szempontjából ez mellékes. A rajta található zene a lényeg, ez a kiváló power metal muzsika, aminek legfőbb erőssége az énekes, Mike Howe erőteljes, mégis tiszta baritonhangja.
Ellentétben a „szabványos” power énekesekkel, Howe nem a felső regiszterekben kalandozik, hanem nagyjából középtájt varázsol el az érzelmek, és a stílusra jellemző erőtől duzzadó nóták előadásával.

A zenét meglepő módon Kurdt Vanderhoof alapító tag jegyzi, ami azért érdekes, mert ekkoriban már két lemez óta szólókarrierjével foglalkozik, és hivatalosan nem számít tagnak, de ez így történt már az előző két album esetében is.
Helyét a Metallica volt gitártechnikusa, John Marshall foglalja el, s ez érezhető változást jelent a 80-as évekbeli Metal Church muzsikához képest.

A Hanging in the Balance kimondottan változatos album, amely azonnal egy jellegzetes power metal klasszikussal indít. „Gods Of Second Chance” – itt nem csak az válik rögtön nyilvánvalóvá, hogy sikerült megtalálni az optimális hangzást, hanem az is, miért istenítették a rajongók az első két lemezt (gyors és igényes gitárszólók, epikus dallamok, ötletes dobolás – itt szó sincs kapálásról).

Nem győzőm hangsúlyozni, mennyire izmos, erőtől duzzadó számok sorjáznak egymás után, nem véletlen, hogy mindezt közepes tempóban kapjuk, így a technikás megoldások mellett van idő folyamatosan gyomorszájon ütni a hallgatót.
Márpedig ez rendre megtörténik (ez alól talán csak az akusztikus gitárokkal előadott, instrumentális „Lovers And Madmen” jelent kivételt).

Ha az albumot a power metal összegzésének mondom, akkor a „Down To The River” az album esszenciájának tekinthető.
A következő csúcspont pedig egyértelműen az „End Of The Age”, melynek akusztikus gitárral megtámogatott, már-már folkos hangulatú kezdése mutatja: a muzsikusok nyitott szemmel járnak a világban, ha úgy látják jónak, simán keverik a különböző műfajokat.

Nem ragozom tovább, hiszen a Hanging in the Balance a mai napig élvezhető lemez, ami azért kevés társáról mondható el. Egyetlen veszélye van a meghallgatásának – minden power muzsikát ehhez fog hasonlítani a fémkedvelő hallgató.

Az együttes tagjai:
John Marshall – gitár
Craig Wells – gitár
Kirk Arrington – dob
Duke Erickson – basszusgitár
Mike Howe – ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Gods Of Second Chance
2. Losers In The Game
3. Hypnotized
4. No Friend Of Mine
5. Waiting For A Savior
6. Conductor
7. Little Boy
8. Down To The River
9. End Of The Age
10. Lovers And Madmen
11. A Subtle War
bónusz felvétel:
12. Low To Overdrive

Diszkográfia:
Four Hymns (1982)
Metal Church (1984)
The Dark (1986)
Blessing In Disguise (1989)
The Human Factor (1991)
Hanging in the Balance (1993)
Live (1998 – élő)
Masterpeace (1999)
The Weight Of The World (2004)
A Light In The Dark (2006)