FőképVégre. Végre olyan formában jelent meg az ABBA klasszikusa, amilyet megérdemel. Mondhatnám azt is: Itt van minden, amit eddig tudni akartál az Arrivalról, csak nem merted megkérdezni.
Az extrákkal telezsúfolt kiadvány minden, de minden kérdésre választ ad. És ez a legkevesebb, amit úgy a banda, mint a rajongók megérdemelnek. Az Arrival az ABBA történetének legsikeresebb albuma, milliónyi eladott példánnyal, és ez a szám csak növekedni fog, remélhetően ennek a díszkiadásnak is köszönhetően.

Az teljesen természetes, hogy az albumon szereplő összes dal tökéletes minőségben hallható, köztük az olyan örökzöldek, mint a „When I Kissed the Teacher”, a „Money Money Money”, a „Dancing Queen” és a „Knowing Me, Knowing You”.
De a bónuszfelvételek között számos nyalánkság helyet kapott, nem utolsósorban a „Fernando” című nóta, amely – mint a kísérőfüzetből kiderül – eredetileg Frida Lyngstad 1975-ös szólólemezén kapott helyet.
A dal tehát alapvetően feldolgozás, még ha az ABBA két agytrösztje is írta az énekesnőnek.

Látva a sikert úgy döntöttek, hogy elkészítik az angol nyelvű verziót, és milyen jól tették. A „Fernando” az ABBA legnagyobb sikere lett; sem előtte, sem utána nem adtak el egyetlen kislemezből sem ennyit.
A bónuszfelvételek között megtalálható nemcsak Frida svéd nyelvű szólóverziója, hanem a csapat spanyol nyelvű felvétele is. És ha már itt tartunk, akkor a lemezre rákerült a „Dancing Queen” és a „Knowing Me, Knowing You” spanyol változata is.

És ez még csak a kezdet, mivel a DVD valóságos aranybánya. Tartalmazza ugyanis az 1976-ban a csapatról készült, és azóta más formában meg nem jelent egyórás dokumentumfilmet, amit a svéd köztévé készített – mint a kísérőfüzetből kiderül – nem kis harcok árán.
Aki szeretné megismerni őket együttesként, és emberként, annak kötelező olvasmány a dokumentumfilm. A később készült ABBA-filmek – bármennyire is sikeresek voltak – nem hozták közelebb a négy embert.
A dokumentumfilm közreadásával nagy adósságot törleszt a kiadó. A filmben különben helyet kapott több „klip” is, ezek külön örömet jelentenek.

Ha ez nem lenne elég, akkor megnézhetjük a csapatról készült egyetlen (!) felvételt a stúdiómunkálatok közben. Ez a rövid kis bejátszás az egyedüli dokumentuma annak, hogyan dolgoztak.
A dokumentumfilmnél, valamint ennél a bejátszásnál ékesebb bizonyítéka nincs az ABBA profizmusának és perfekcionizmusának. Nem volt véletlen a siker.

Az egy dolog, hogy a szerzőpáros szinte példa nélkül álló harmóniagazdagsággal írta a dalokat. De ezt fel kellett játszani, el kellett énekelni, és ez sem volt kis feladat. A két énekesnő hibátlan, éterien tiszta hangja, valamint a mérhetetlenül aprólékos stúdiómunka is kellett ahhoz, hogy létrejöhessen a csapat, ami képes volt a Beatles sikerének nyomába érni, és néha még azt is túlszárnyalni. Jegyzem meg: jogosan.

Az ABBA-t diszkózenekarként elkönyvelni elitista és hibás felfogás. Számos zenész, jó nevűek, profik és megbecsültek ismerik el az ABBA nagyszerűségét, és nyúlnak vissza hozzájuk inspirációért, hallgatják még mindig fejcsóválva és némileg hitetlenkedve a felvételeiket.
Mert az ABBA ennyire jó volt, ennyire meghatározó. Ha valakik, hát ők tényleg megérdemlik ezt a fenséges kiadványt, amelyről csak remélni tudom, hogy az első a hasonló igénnyel elkészített albumok sorában.

Az együttes tagjai: :
Benny Andersson – billentyűsök
Björn Ulvaeus – gitár
Agnetha Fältskog – ének
Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad – ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. When I Kissed The Teacher
2. Dancing Queen
3. My Love, My Life
4. Dum Dum Diddle
5. Knowing Me, Knowing You
6. Money Money Money
7. That’s Me
8. Why Did It Have To Be Me
9. Tiger
10. Arrival

Bónusz felvételek:
11. Fernando
12. Happy Hawaii
13. Fernando (spanyol verzió)
14. La Reina Del Baile (A „Dancing Queen” spanyol verziója)
15. Conociéndome, Conociéndote (A „Knowing Me, Knowing You” spanyol verziója)
16. Fernando (Frida szólóverziója svédül)

A bónusz DVD tartalma
1. ABBA-DABBA-DOOO! – Egyórás tévéfilm
2. Dancing Queen (Musikladen)
3. Fernando (BBC - Top of the Pops)
4. Happy Hawaii (ABBA rajzfilm)
5. „Dancing Queen” – a stúdióban
6. Az ABBA Londonban, 1976. november
7. Az ABBA 1976-os sikere – svéd híradórészlet
8. Arrival – angol tévéreklám I
9. Arrival – angol tévéreklám II
10. Lemezborítók

Diszkográfia:
Ring Ring (1973)
Waterloo (1974)
ABBA (1975)
Arrival (1976)
The Album (1977)
Voulez-Vous (1979)
Super Trouper (1980)
The Visitors (1981)
ABBA Live (1986)

Kapcsolódó írások:ABBA: The Definitive Collection (DVD)
Alexander Karlsson: Köszönet a zenéért!