Főkép

Úgy tűnik, új nevet leszek kénytelen megjegyezni az egyre színesedő femme metal-palettáról. Az Echoes Of Eternityét. Találó név. A nem kifejezetten összetéveszthetetlen hangú, ám annál mutatósabb Francine Boucher éterien áradó éneke valóban mintha valamely más dimenzióból, valahonnan az időn túlról hatolt volna át kötött terekben és visszafordíthatatlanságban gondolkodó univerzumunkba.

Első hallásra a zenéjüket is kissé az egymásnak feszülő mindenségek küzdelme tűnik meghatározni. A gitárok, a ritmusszekció és az ének csak ritkán találnak igazán egymásra. A látszatra egymástól függetleníthető szólamok mégis meggyőző egységgé érnek össze, különösen miután megismerkedtünk az egész albummal, és már nem hökkentenek meg a hirtelen váltások, a lassacskán csordogáló dallamok alatt robogó, zakatoló riffek.

A gitárok ugyanis folyamatosan riffelgetnek, izgalmasabbnál izgalmasabb ötleteket villantanak fel, vagy bontanak ki. A feszes ritmusképletek, a döbbenetes erővel megformált, szikár témák önmagukban, mindenféle szintetizátorszőnyeg nélkül állják meg helyüket. E motívumok ezerféle hatást mutatnak a Metallica power metaljától a Voivod (horribile dictu: a Rush) progresszív metálján/rockján át a Slayer extrém thrasheléséig.

Nem csoda hát az sem, hogy nem feltétlenül lennék a banda dobosa helyében, akinek az iszonyatos tempókon kívül arra is ügyelnie kell, nehogy elkeveredjen a sűrűn váltakozó, a végtelenül egyszerűséget az aszimmetrikus formák agyasságával keverő témák erdejében.

Mindezekből kitűnik talán, hogy az Echoes Of Eternity nem szokványos metálzenekar. Ugyan feltűnik a lemezen egy, a gótikus metál hangulatát idéző, keleti skálákra épülő nóta, a gitárszoló és a melléktéma viszont itt is inkább egy Sepulturát vagy Slayert juttatja rögtön az eszünkbe a Nightwish vagy a Lacuna Coil helyett.

És azt sem hittem volna soha, hogy francia dalszöveggel elfogadható, hallgatható lehet bármilyen kemény zene. Hát tévedtem. A címadó „Forgotten Goddess” alaposan rácáfol minden előítéletemre. Mi több, ez az a szám az albumon, ami először valóban beindít, aminek hallatán csak nehezen tudtam visszafogni magamat, hogy ütemesen rázni ne kezdjem nem létező hajzatomat.

Első albumnak mindenképp telitalálat. Részemről igencsak sokat várok ettől a fiatal formációtól, és remélem, hogy a „Voices In A Dream” készülő videója meghozza nekik a gyors, de megérdemelt áttörést. No meg, hogy hozzánk is mihamarabb eljutnak, hogy élőben is élvezhessem remek muzsikájukat.

Az együttes tagjai:
Francine Boucher – ének
Brandon Patton – gitár
Kirk Carrison – dobok
Duane Cowan – basszusgitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Burning With Life
2. Expressions Of Flesh
3. Voices In A Dream
4. Towers Of Silence
5. The Forgotten Goddess
6. The Kingdom Within
7. Circles Of Stone
8. Garden Of Gods
9. Lost Beneath A Silent Sky
10. Adrift

Diszkográfia:
The Forgotten Goddess (2007)