FőképElőbb-utóbb minden népszerű(bb) előadó életében elérkezik a pillanat, amikor elcsábítják őt az ünnepek, és nem tudja megállni, hogy ne álljon elő egy karácsonyi számmal vagy lemezzel.
Ugyan a Beyond The Sunset válogatásalbumon három szám már szerepelt a most megjelentek közül, úgy tűnik, Ritchie Blackmore és Candice Night pályafutása most érkezett el ehhez a fordulóponthoz: többségében tradicionális angol karácsonyi énekeket játszottak el a rájuk kezdettől fogva jellemző, a régit a modernnel keverő hangzásban.

A karácsonyi dal Nagy-Britanniában sokkal több köznapi hagyománynál. E közös, gyerekkortól megszokott kóruséneklés egyrészt természetes módon vezet el a zeneszeretethez és a kialakított zenei érzékhez (valahogy könnyebb olyan angol színészt találni, aki ténylegesen jól énekel, mint magyarokat, hiába a világhírű Kodály-módszer), másrészt valóban ünnepi hangulatot teremt.

E dalok - mindenekelőtt a „Come All Ye Faithful” - emelkedett, vidám hangvétele a barokk és klasszicista himnuszok magasztosságával vetekszik, miközben a gregorián és a reneszánsz mesterkéletlen tökéletessége ugyanígy jellemző vonásuk.
Időtlen, természetesen áradó dallamok ezek, melyeket könnyűszerrel megtanulhat bárki, harmóniai gazdagságuk pedig végtelen lehetőségeket kínál a jó fülű zenésznek.

És Ritchie Blackmore remek érzékkel aknázza ki ezeket. A kíséretek egyszerűek, finomak és teltek, akár Mozart vagy valamelyik barokk mester könnyed darabjai, a középkori és reneszánsz hangszerek pedig végtelenül színessé teszik a szintetizátorok és enyhén torzított gitárok rockosabb megszólalását.

Világzenét hallunk, amely mégis inkább tipikusan angol (noha francia és nyugat-közép-európai gyökerekből táplálkozik); inkább a történelem nagy korszakait, mintsem a világ tájait egybeforrasztó világzenét.

Candice Night hangja, ha lehet, még érettebb, kiforrottabb, mint a korábbi albumokon. Kétségtelenül jól áll neki az Isten egyszülött fiának megszületése felett örvendező, dicsőítő, magasztaló muzsika, ihletett megszólaltatója a nagy ívű dallamoknak, a finom ornamentikának. És a reneszánsz hangszereket is éppily csodásan fújja.

Egyedül azt nem értem, miért kellett másodjára is (ráadásul hangról-hangra megegyező módon) feljátszani a „Wish You Were Here” című slágert, amely már az első album, a Shadow Of The Moon összeállításából is kissé kilógott?
Abban mindenesetre reménykedem, hogy nem egyfajta korszakhatárt jelöl e másodszori felvétel. És mintha ezúttal valóban kevésbé ütne el e dal az újabb szerzeményektől, melyek szinte észrevehetetlenül belesimulnak az évszázadok óta változatlan, mégis folyton alakuló karácsonyi énekek közé.

Valóban gyönyörű album a Winter Carols. Benne egyesül a Blackmore’s Night minden erénye: a tisztaság, a muzikalitás, a modernséget a népivel és a klasszikussal egybegyúró egyéniség.
S nem utolsó sorban emelkedetten örömtelivé, igazán széppé varázsolhatja a karácsony esténket.

Az együttes tagjai:
Ritchie Blackmore: gitár, mandola, nyckelharpa, ütőhangszerek, tekerőlant
Candice Night - töröksíp, furulya, ének, vokál
Pat Regan - billentyűs hangszerek
„Sisters of the Moon”: Lady Madeline és Lady Nancy - vokál

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Hark The Herald Angels Sing / Come All Ye Faithful
2. I Saw Three Ships
3. Winter (Basse Dance)
4. Ding Dong Merrily On High
5. Ma-O-Tzur
6. Good King Wenceslas
7. Lord Of The Dance / Simple Gifts
8. We Three Kings
9. Wish You Were Here
10. Emmanuel
11. Christmas Eve
12. We Wish You A Merry Christmas

Diszkográfia:
Shadow Of The Moon (1997)
Under A Violet Moon (1999)
Past Times With Good Company (2002 - 2CD, élő)
Ghost Of A Rose (2003)
Beyond The Sunset - The Romantic Collection (2004 - válogatás)
Castles And Dreams (2005 - 2DVD)
The Village Lanterne (2006)
Winter Carols (2006)
Paris Moon (2007) DVD + CD - koncert
Secret Voyage (2008)

Kapcsolódó írás:Interjú Ritchie Blackmore-ral és Candice Nighttal